Прокуратура АРК відкрила провадження через виданий в Криму підручник, що розпалює ненависть до кримських татар

Новини
Фото: ark.gp.gov.ua

Прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження щодо розпалювання міжнаціональної ворожнечі через виданий в окупованому Криму підручник історії, що розпалює ненависть до кримськотатарського народу.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію відомства.

«Прокуратурою Автономної Республіки Крим на підставі заяви ГО «Кримська правозахисна група» розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст.161 КК України за фактом вчинення умисних дій, спрямованих на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності, що виразились у виданні та розповсюдженні навчального посібника «Історія Криму», в якому містяться прояви національної дискримінації у вигляді розпалювання міжнаціональної ворожнечі до кримськотатарського народу шляхом використання мови ненависті», – йдеться у повідомленні.

Як зазначили у прокуратурі, встановлено, що у тексті цього підручника містяться твердження, що під час Другої світової війни «представники кримськотатарського народу активніше долучалися до колабораціоністської діяльності, ніж інші етнічні групи Криму», а також твердження, що «кримським татарам у місцях висилки безкоштовно надавалась їжа, присадибні ділянки та позики на будівництво житла», що не відповідає дійсності.

На теперішній час вживаються заходи щодо встановлення осіб, причетних до вчинення зазначеного правопорушення та вирішується питання про призначення лінгвістичної експертизи навчального посібника.

Нагадаємо:

  • Експерти Кримської правозахисної групи (КПГ) заявили, що російський підручник «Історія Криму» для 10 класу, який в січні 2019 року з’явився в школах окупованого Криму, містить висловлювання, що розпалюють ненависть до кримськотатарського народу.
  • В «міністерстві освіти, науки і молоді» окупованого Криму пообіцяли вилучити «спірні сторінки» з російського підручника «Історія Криму» для 10 класу, в якому, на думку правозахисників, містяться висловлювання, що розпалюють ненависть до кримськотатарського народу.