В Києві учасники жалобного мітингу закликали країни світу визнати депортацію кримськотатарського народу геноцидом

Новини
Фото: Крым Реалии

В Києві в суботу, 18 травня, учасники всеукраїнського жалобного мітингу, присвяченого 75-м роковинам депортації кримськотатарського народу, закликали парламенти країн світу та міжнародні організації визнати депортацію кримських татар з Криму у 1944 році актом геноциду, а органи влади України завершити процес внесення змін до Конституції щодо надання Криму статусу кримськотатарської національно-територіальної автономії, що сприятиме деокупації півострова.

Відповідна резолюція була одностайно ухвалена учасниками акції, яка пройшла на Майдані Незалежності, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Наполягаючи на тому, що саме надання Криму статусу національно-територіальної автономії на основі реалізації кримськотатарським народом свого права на самовизначення у складі Української держави сприятиме деокупації Криму і відновленню державного суверенітету України на кримському півострові, звертаємось до парламентів країн-членів ООН, наслідуючи приклад Сейму Латвійської республіки, визнати депортацію кримськотатарського народу 1944 року актом геноциду кримськотатарського народу», – йдеться у документі.

Також учасники мітингу закликали міжнародні організації, насамперед ООН, Європейський союз, Раду Європі, ОБСЄ, а також всіх світових лідерів і визнаних громадських діячів докласти рішучих зусиль «для невідкладного дотримання Росією норм міжнародного права і звільнення нею окупованих територій України, включно з Кримом».

«Вважаємо за необхідне створення міжнародного трибуналу для судового переслідування посадових осіб Російської Федерації, відповідальних за вчинення військової агресії проти України і тимчасової окупації Криму, що привело до серйозних порушень міжнародного гуманітарного права», – наголошується в резолюції.

Крім того, учасники мітингу вимагають від президента, Верховної Ради та Кабінету міністрів України застосування ефективних заходів, спрямованих на надання правової допомоги політв’язням та підтримки їх сімей, забезпечення прав і свобод громадян України, які проживають в тимчасово окупованому Росією Криму.

«Вважаємо неприпустимим подальше затягування із внесенням змін і доповнень до розділу Х Конституції України – Автономна Республіка Крим, спрямованих на реалізацію кримськотатарським народом невід’ємного права на самовизначення на своїй історичній території у складі Української держави», – заявили учасники акції.

Нагадаємо:

  • Щорічно 18 травня в Україні традиційно проходять меморіальні заходи, присвячені пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу. В цей день згадують трагічні події 1944 року, коли корінний народ Криму – кримських татар – вислали за межі півострова в Середню Азію і віддалені райони Росії. Всього було депортовано понад 180 тисяч осіб. В дорозі і в перші роки в місцях депортації від голоду і хвороб загинули 46% кримських татар.
  • У Криму щорічно з нагоди річниці Дня депортації проходили масові заходи, в тому числі траурний мітинг в центрі кримської столиці. Але після анексії півострова Росією в березні 2014 року, проведення подібних акцій в центрі Сімферополя заборонили.
  • 18 грудня 2018 року Верховна Рада прийняла постанову, за якою в Україні в 2019 році на державному рівні вшанують пам’ятну дату 75-х роковин депортації кримських татар та інших народів Криму.
  • 9 травня Сейм Латвії визнав депортацію кримських татар у 1944 році геноцидом.