Зеленський повернув Саакашвілі українське громадянство

Новини
Михеил Саакашвили Фото: Reuters

Президент України Володимир Зеленський повернув колишньому голові Одеської облдержадмінстрації, екс-президенту Грузії Михаїлу Саакашвілі українське громадянство.

Відповідний указ №329/2019 у вівторок, 28 травня, опублікований на сайті президента, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Внести до Указу Президента України від 26 липня 2017 року № 196 «Про припинення громадянства України Бондарєвої Т., Корнійчук О.А., Коротецького Л.О. та інших осіб» зміну, виключивши положення щодо втрати Саакашвілі Міхеілом громадянства України», – йдеться у документі.

Сам Саакашвілі вже подякував Зеленському за повернення громадянства.

«Дякую президенту Зеленському! Слава Україні!», – написав він на своїй сторінці у Facebook.

Цим же указом Зеленский прийняв у громадянство України уродженців Ірану, Азербайджану, Росії та Кригизії як осіб, «прийняття яких до громадянства України становить державний інтерес для України». Також президент прийняв в українське громадянство уродженця Сирії, як особу «яка має визначні заслуги перед Україною».

Нагадаємо:

  • 26 липня 2017 року президент Петро Порошенко припинив українське громадянство Саакашвілі. Приводом став той факт, що екс-президент Грузії при прийняті в громадянство України нібито не згадав в анкеті про те, що знаходиться в розшуку на батьківщині.
  • 10 вересня 2017 року Саакашвілі з групою прихильників незаконно перетнув державний українсько-польский кордон без документів, силою прорвавши оточення прикордонників і поліцейських. У зв’язку з цим йому заборонили в’їзді до України до 2021 року.
  • 12 лютого 2018 року Саакашвілі затримали у Києві. Згодом прокордонники повідомили, що за процедурою реадмісії його повернули до країни попереднього перебування – Польщі. 14 лютого Саакашвілі повідомив, що отримав посвідчення особи в Нідерландах, яке дає право на проживання і роботу в Євросоюзі.