Зняття блокади матиме сенс тільки у разі повернення підприємств Донбасу під контроль України – Наталя Веселова

Новини
Наталя Веселова, народна депутатка України Фото investigator.org.ua

Пропозиція Леоніда Кучми щодо зняття економічної блокади Донбасу є запізнілою, вважає народний депутат Наталя Веселова.

Про це Веселова повідомила у коментарі Центру журналістських розслідувань.

На думку парламентарки, зняття блокади ще мало б сенс у 2017 році.

“Пропозиція запізніла. Я сама в 2017 році була автором законопроекту про зняття економічної блокади. Тоді ще це дійсно можно було зробити. Коли підприємства на окупованій території ще були зареєстровані в Україні, ще були зв’язки з власниками в Україні – тоді ще можна було відновлювати – не торгівлю, а саме економічні зв’язки”, – сказала Веселова.

У якості прикладу депутатка навела підприємство “Луганський тепловозний завод”, яке після окупації Луганську постачало “Укрзалізниці” колесні пари.

“Підприємство було зареєстровано в Україні і сплачувало податки в Україні. Працівники ЛТЗ отримували українські зарплати на українській території – туди гроші ніхто не віз. Коли Україна замовляла колісні пари, розрахунки проводились на українській території в українських банках – Плотницькому гроші ніхто не віддавав, розраховувались із українськими власниками в Україні. На окупованій території лише виробляли і постачали ці колісні пари”, – розповіла Веселова.

За її словами, після встановлення економічної блокади “Укрзалізниця” вимушена купувати колісні пари – у підприємства, яке зареєстровано у Російській Федерації, в Ростові, але продає колісні пари, виготовлені в Луганську.

“Але купуємо ми їх не на українській території за гривні, а на російській території за долари – платимо Росії, і платимо податки в Росії. Це – наслідки блокади”, – зауважує Веселова.

Вона вважає, що сьогодні ефективність зняття блокади є сумнівною.

“Зараз відновити ці зв’язки можна лише в тому випадку, якщо всі ці підприємства будуть повернуті у власність України, якщо вони будуть зареєстровані в Україні, і платитимуть повністю податки в Україні, і всі розрахунки проводитимуться в українських банках за гривні. Але я сумніваюсь, що це зараз можна зробити”, – сказала депутатка.

На її думку, відновленню економічних зв’язків з підприємствами на окупованій території заважає перерозподіл власності, що відбувся за роки блокади.

“За два роки там відбувся перерозподіл – змінились власники – десь бойовики власниками стали, десь росіяни. Десь вже знищені підприємства.

Луганський завод, про який я казала – він уже вирізаний, його обладнання вивезено до Ростову, ми викуповуємо наше замовлення, що було зроблено раніше”.

Також, за її словами, більшість малих та середніх підприємців, які марно вимагали дати їм дозвіл на здійснення економічної діяльності на окупованих територіях, на сьогодні вже виїхала на підконтрольну територію України.

Нагадаємо:

  • Представник України на переговорах з врегулювання ситуації на Донбасі в рамках Тристоронньої контактної групи в Мінську Леонід Кучма запропонував скасувати економічну блокаду Донбасу та в межах “режиму тиши” в зоні ООС припинити стріляти у відповідь.
  • Екс-президент України Леонід Кучма прийняв пропозицію президента Володимира Зеленського очолити українську делегацію у Тристоронній контактній групі (ТКГ) в Мінську; екс-омбудсмен Валерія Лутковська відповідатиме у ТКГ за гуманітарні питання.