Трибунал ООН у Гаазі починає слухання за позовом України щодо порушення РФ морського права

Новини
Трибунал ООН з морського права Фото: flickr.com/tilo2006

Постійна палата третейського суду в Гаазі з 10 по 14 червня проведе слухання щодо попередніх заперечень РФ у справі за позовом України щодо порушення права прибережної держави відповідно до Конвенції ООН з морського права 1982 року.

Про це повідомляє агентство Укрінформ з посиланням на прес-службу суду, передає Центр журналістських розслідувань.

Слухання вступної заяви РФ призначено на понеділок, 10 червня, на 10:00 за місцевим часом. 11 червн, теж о 10:00, виступатиме Україна.

Другий раунд починається 13 червня, виступатиме Росія. Наступного дня, 14 червня – Україна. Слухання триватимуть до вечора. Транслюватимуть наживо лише перші 30 хвилин.

«В понеділок почуємо вже іншу справу. За пропозицією РФ відкритою буде тільки частина, яка стосується саме виступів агентів. На мою думку, Росія не дуже хоче, щоб її почули. Особливо всередині Росії», – сказала заступник міністра закордонних справ, Агент України у справі Україна проти РФ Олена Зеркаль.

Постійна палата третейського суду (ППТС) знаходиться в тій самій будівлі Палацу миру в Гаазі, що й Міжнародний суд ООН, в якому 7 червня пройшли слухання за позовом України проти Росії.

Українську делегацію в третейському суді очолює Олена Зеркаль.

До складу делегації також увійшли посол України в Королівстві Нідерланди Всеволод Ченцов, заступник директора Департаменту — начальник відділу Департаменту міжнародного права МЗС Оксана Золотарьова, заступник директора Департаменту реформування та функціонування морського та річкового транспорту — начальник відділу економічної, інноваційної та інвестиційної політики в галузі морського та річкового транспорту Міністерства інфраструктури України Іван Іванчик, перший заступник генерального директора Державного акціонерного товариства «Чорноморнафтогаз» (за згодою) Андрій Кондратов, заступник директора Департаменту – начальник відділу організації юридичного забезпечення адміністративно-господарської діяльності Департаменту юридичного забезпечення Адміністрації Держприкордонслужби Сергій Лопатюк, генеральний директор ДАТ «Чорноморнафтогаз» (за згодою) Світлана Нєжнова, перший заступник начальника Регіонального управління — начальник штабу Регіонального управління морської охорони Державної прикордонної служби України Владислав Смірнов.

Україні допомагатимуть юристи Марні Чик і Джонатан Гімблет, а також відомі професори Жан-Марк Тювенін та Альфред Соунс.

Нагадаємо:

  • 14 вересня 2016 року Україна ініціювала в міжнародному трибуналі ООН з морського права арбітражне провадження проти Росії для захисту своїх прав як прибережної держави в прилеглих до окупованого Криму зонах Чорного і Азовського морів і Керченській протоці.
  • Україна заявила, що РФ порушує її суверенні права користуватися гарантованими правами в своїх морських акваторіях і на континентальному шельфі в прилеглих до АР Крим морських зонах, включаючи права на природні ресурси континентального шельфу.
  • 22 грудня 2016 року в Міжнародному трибуналі ООН з морського права був сформований суд, який буде розглядати позов України до Росії щодо порушення Конвенції ООН з морського права в зв’язку з розкраданням РФ українських ресурсів на шельфі біля біля окупованого Криму.
  • 22 травня 2017 рік трибунал ООН з морського права затвердив графік розгляду позову України до РФ за порушення нею положень Конвенції ООН з морського права. Українська сторона повинна була подати документи по арбітражному виробництву до 19 лютого 2018 року.
  • 19 лютого 2018 року Україна подала меморандум в арбітражному провадженні проти РФ за Конвенцією ООН з морського права. Документ доводить, що Росія порушила суверенні права української держави в Чорному та Азовському морях та у Керченській протоці.