З початку війни на Донбасі від мін загинули 977 мирних мешканців, ще 1528 поранені – МінТОТ

Новини
Розмінування на Донбасі Фото: mil.gov.ua

Від початку війни на Донбасі від мін загинули щонайменше 977 цивільних осіб, ще 1528 були поранені. Замінованими залишаться тисячі квадратних кілометрів території, розмінування яких можуть тривати десятиліттями.

Про це повідомив міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш, передає Центр журналістських розслідувань.

«За даними МінТОТ, за період збройного конфлікту від мін та вибухонебезпечних предметів (ВНП) загинули щонайменше 977 цивільних осіб та 1528 – отримали поранення», – зазначив міністр.

Він додав, що на Донбасі замінованими залишаться тисячі квадратних кілометрів, розмінування яких може тривати десятиліттями. При цьому постійні обстріли з боку незаконних збройних формувань ускладнюють цю ситуацію.

Черниш наголосив, що, з огляду на таку ситуацію, першочерговим і невідкладним завданням є здійснення заходів щодо попередження місцевого населення про забрудненні мінами території, маркування цих територій, проведення навчання, особливо для дітей та юнацтва в навчальних закладах.

Фото: mtot.gov.ua

За словами міністра, на такі заходи держава вперше виділила цільове фінансування у 2019 році у розмірі 5 млн гривень і розпорядником цих коштів є МінТОТ.

Міністр пояснив, що в рамках цього фінансування будуть проведені навчання дітей та дорослих – працівників підприємств, аграріїв, інформаційні кампанії, маркування територій та інші. Частина діяльності охоплюватиме всю зону Операції об’єднаних сил (ООС), а в громадах поблизу лінії розмежування буде створено координаційні групи, що впроваджуватимуть широкий комплекс заходів з протимінної діяльності. Попередньо відібраys 10 громад: Станиця Луганська, Новоайдар, Тошківка, Щастя, Талаківка, Білогорівка, Курахове, Сартана, Вохноваха, Комишувата.

Нагадаємо:

  • Раніше стало відомо, що країни-донори відмовляються фінансувати програму гуманітарного розмінування Донбасу, поки Верховна Рада не внесе в закон «Про протимінну діяльність в Україні» зміни, які унеможливлять корупційні лазівки і розкрадання допомоги, розмір якої може скласти не менше 5 млрд доларів.
  • 25 квітня 2019 року Верховна Рада прийняла зміни до Закону «Про протимінну діяльність в Україні».
  • Військовий дипломат і експерт Фонду «Майдан закордонних справ» Олександр Поліщук назвав зміни до закону про протимінну діяльність косметичними та такими, що не скасовують корупційної складової закону. Повне інтерв’ю Олександа Поліщука читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань«Олександр Поліщук: Міжнародні донори бачать, що Рада залишила корупційні схеми в законі про розмінування Донбасу».