Кандидат на голову Херсонської ОДА вийшов з «Земляцтва Херсонщини» через фігурантів справи Гандзюк

Новини

Екс-заступник міністра оборони (в 2015-2016 роках) Юрій Гусєв, який йшов 41-м номером у списку партії Слуга народу і відмовився від участі в парламентських виборах, а тепер може бути призначений головою Херсонської обласної державної адміністрації, заявив про вихід з Міжнародного об’єднання «Земляцтво Херсонщини».

Як повідомив Гусєв, причиною виходу з об’єднання стала участь в ньому колишніх фігурантів у справі про вбивство радниці міського голови Херсона Катерини Гандзюк, пише Центр журналістських розслідувань.

«У зв’язку з ситуацією, яка склалась навколо можливого призначення Головою Херсонської обласної державної адміністрації та моєї участі в Міжнародному об’єднанні «Земляцтво Херсонщини», до якого входять особи, підозрювані у вбивстві Катерини Гандзюк, маю зробити заяву.

Я прийняв рішення вийти з Міжнародного об’єднання «Земляцтва Херсонщини» і сьогодні написав відповідну заяву, про що телефоном повідомив першого віце-президента організації Михайла Кушнеренка.

Планую і надалі допомагати Малій Батьківщині незалежно від статусу, а також усіляко сприятиму розслідуванню важкого злочину вбивства нашої землячки Катерини Гандзюк. Вбивці, незалежно від посад і партійної приналежності, мають понести покарання», – написав він.

Юрій Гусєв йшов 41-м номером у списку партії Слуга народу і відмовився від участі в парламентських виборах після «потужної інформатаки», повідомив український підприємець і волонтер, четвертий номер списку політсили Давид Арахамія. Депутат від «Народного фронту» Дмитро Тимчук заявив, що Гусєв мав сумнівну репутацію на посаді заступника міністра оборони, тому що, зокрема, був фігурантом скандалу про покупку палива за завищеною ціною.

Про майбутнє призначення Гусєва головою Херсонської ОДА повідомила і журналістка Ольга Худецька.

Худецька звернула увагу на те, що Гусєв очолює громадське об’єднання «Земляцтво Херсонщини», до ради якого також входять голова Херсонської облради Владислав Мангер, голова Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв і його заступник Євген Рищук разом з помічником народного депутата Миколи Паламарчука Ігорем Павловським, який теж є підозрюваним у справі Катерини Гандзюк.

«За 4 дні до смерті Каті Мангера нагородили відзнакою за поданням Гусєва. Це вже три місяці після нападу, коли інфа про замовників більш ніж циркулювала на Херсонщині», – зазначила Худецька.

Гусєв прокоментував свої стосунки з Мангером, Рищуком і Гордєєвим, яких рідні і друзі Гандзюк вважають замовниками її вбивства.

«З Мангером, Гордєєвим і Рищуком я знайомий. Близьких відносин немає. Вони є членами організації так само, як і я», – розповів Гусєв.

  • 31 липня 2018 року на керуючу справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерину Гандзюк напали біля під’їзду її будинку. Її облили концентрованою сірчаною кислотою, у результаті жінку було госпіталізовано з хімічним опіком.
  • 4 листопада Гандзюк померла в київській лікарні, де вона лікувалася після нападу. Після цього слідчі змінили кваліфікацію нападу на неї на завершений злочин – по п.4, 6, 11 і 12 ч. 2 ст. 115 ККУ (умисне вбивство, вчинене групою осіб, з корисливих мотивів, з особливою жорстокістю, за замовленням).
  • П’ятеро нападників на херсонську активістку Катерину Гандздюк, включаючи організатора і виконавців, пішли на угоду зі слідством і визнали себе винними.
  • Покровський районний суд Дніпропетровської області затвердив угоди зі слідством п’ятьох фігурантів справи вбивства радниці міського голови Херсона Катерини Гандзюк — Сергія Торбіна, Микити Грабчука, Віктора Горбунова, В’ячеслава Вишневського, Володимира Васяновича.