П’ятеро нападників на Гандзюк визнали себе винними, 6 червня їм оголосять вироки

Новини
Катерина Гандзюк Фото: Facebook

П’ятеро нападників на херсонську активістку Катерину Гандздюк, включаючи організатора і виконавців, пішли на угоду зі слідством і визнали себе винними. Покровський районний суд Дніпропетровської області оголосить їм вироки 6 червня.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Укрінформ.

«Суд іде до нарадчої кімнати для винесення вироку до 14 годин 00 хвилин 6 червня 2019 року», – оголосила головуюча суддя Олена Чорна.

Всі п’ятеро обвинувачених: виконавці Микита Грабчук, Володимир Васянович, В’ячеслав Вишневський, Віктор Горбунов і організатор нападу Сергій Торбін – уклали угоди про визнання вини. Торбину інкримінується організація, а іншим – пособництво в нанесенні умисного тяжкого тілесного ушкодження, вчиненого способом, що має характер особливого мучення, вчинене групою осіб, на замовлення, з метою залякування потерпілого, що спричинило смерть потерпілого.

Обвинувачені визнали свою провину і погодилися на покарання: Торбін – 6 років 6 місяців, Грабчук – 6 років, Вишневський та Васянович – по 4 роки, Горбунов – 3 роки позбавлення волі.

Крім них, в засіданні суду брали участь двоє прокурорів, потерпілий – батько загиблої Віктор Гандзюк, його представник, адвокати обвинувачених, а також адвокати голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера.

16 травня Верховний суд України передав справу стосовно обвинувачених у нападі на Катерину Гандзюк з Херсонського міського суду в Покровський районний суд Дніпропетровської області – за місцем реєстрації трьох з п’яти обвинувачених.

Нагадаємо:

  • 31 липня 2018 року на керуючу справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерину Гандзюк напали біля під’їзду її будинку. Її облили концентрованою сірчаною кислотою, у результаті жінку було госпіталізовано з хімічним опіком.
  • 4 листопада Гандзюк померла в київській лікарні, де вона лікувалася після нападу. Після цього слідчі змінили кваліфікацію нападу на неї на завершений злочин – по п.4, 6, 11 і 12 ч. 2 ст. 115 ККУ (умисне вбивство, вчинене групою осіб, з корисливих мотивів, з особливою жорстокістю, за замовленням).
  • 6 листопада Верховна Рада України створила тимчасову слідчу комісію щодо розслідування нападу на Катерину Гандзюк та інших активістів.
  • 12 листопада Шевченківський райсуд Києва заарештував без права застави Ігоря Павловського, який підозрюється в співучасті у вбивстві Катерини Гандзюк.
  • Генпрокуратура України повідомила про підозру голові Херсонської облради Владиславу Мангеру в організації вбивства Катерини Гандзюк.
  • 15 лютого Шевченківський райсуд Києва заарештував Мангера з правом внесення застави в розмірі 2,5 млн грн. В цей же день адвокат вніс заставу за Мангера, і його випустили з-під варти. 16 лютого поліцейські надягнули Мангеру електронний браслет. 6 березня Мангеру повернули закордонний паспорт, а також зняли з нього електронний браслет. 5 квітня Мангеру знову вдягли електронний браслет для відстеження його місцеперебування.
  • 18 квітня 2019 року Павловському змінили підозру: замість «організації убивства» його дії перекваліфіковані на ст.396 Кримінального кодексу України (приховування злочину).
  • 25 квітня речник ГПУ повідомив, що п’ятьом імовірним виконавцям убивства Гандзюк: В’ячеславу Вишневському, Віктору Горбунову, Володимиру Васяновичу, Микиті Грабчуку і Сергію Торбину  змінили підозру зі вбивства на умисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень. Крім того, було повідомлено про нову підозру Владиславу Мангеру, тепер його підозрюють не в замовленні вбивства, а в замовленні побиття Гандзюк.
  • 7 травня ГПУ направила до суду обвинувальний акт стосовно п’яти людей, яких обвинувачують у нанесенні тяжких тілесних ушкоджень Гандзюк, що спричинили її смерть.