РФ продовжує несправедливо карати кримських татар – посольство США в Україні

Новини
В Северо-Кавказском окружном военном суде Ростова-на-Дону фигуранты первого симферопольского «дела Хизб ут-Тахрир» выступили с последним словом: Узеир Абдуллаев, Теймур Абдуллаев, Айдер Салединов, Рустем Исмаилов и Эмиль Джемаденов поблагодарили всех, кто оказывал им поддержку с момента ареста в октябре 2016 года. Фото: Facebook Крымская солидарность

Посольство США в Україні висловило стурбованість через черговий вирок щодо п’ятьох кримських татар, яким 18 червня в РФ присудили тривалі терміни ув’язнення.

«Ми глибоко стурбовані тим, що вчора, як повідомляється, Росія засудила п’ятьох кримських татар на 12-17 років виправної колонії. Цей випадок – нова позначка в переліку несправедливих покарань кримських татар Росією», – йдеться в повідомленні, пише Центр журналістських розслідувань.

Нагадаємо:

  • Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону визнав «винними» фігурантів першої сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір» в організації або участі в «діяльності терористичної організації» і засудив їх до відбування покарання в колонії суворого режиму.
  • 12 жовтня 2016 року в мікрорайонах Кам’янка і Строгонівка під Сімферополем було проведено обшуки в будинках кримських татар, після чого за підозрою в зв’язках із забороненою в РФ організацією «Хізб ут-Тахрір» російським силовиками було затримано 5 мусульман: Теймур Абдуллаєв, Узеїр Абдуллаєв , Еміль Джемаденов, Айдер Саледінов і Рустем Ісмаїлов.
  • Захисники заарештованих і засуджених по «справі Хізб ут-Тахрір» кримчан вважають їх переслідування мотивованим за релігійною ознакою. Адвокат Еміль Курбедінов зазначає, що переслідувані у цій справі російськими правоохоронними органами – переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці і кримчани іншого етнічного походження, які сповідують іслам
  • 9-10 серпня 2018 року «Верховний суд Криму» продовжив до 11 вересня арешт фігурантам сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір»: Айдеру Саледінову, Емілю Джемаденову, Рустему Ісмаїлову, Теймуру і Узаїру Абдуллаєвим.
  • У Міністерстві закордонних справ України заявили, що висловлюють рішучий протест РФ у зв’язку з вироком Північно-Кавказького окружного військового суду фігурантам першої сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір».