У Москві вже восьми військовополоненим морякам ВМСУ пред’явили обвинувачення в остаточній редакції

Топ-Новости

У Москві в ході поточного тижня вже восьми з 24-х військовополонених моряків ВМСУ слідство ФСБ висунуло обвинувачення в остаточній редакції. Їх обвинувачують в нібито незаконному перетині держкордону РФ організованою групою.

Про це повідомив російський адвокат Микола Полозов, який координує роботу команди захисту українських моряків, передає Центр журналістських розслідувань.

«В ході поточного тижня Слідче управління ФСБ Росії провело слідчі дії щодо частини військовополонених українських моряків. Військовополоненим Євгену Семідоцькому, Юрію Будзилу, Богдану Небилиці, Володимиру Терещенку, Андрію Оприску, Андрію Драчу, Андрію Ейдеру і Сергію Попову слідство висунуло обвинувачення в остаточній редакції за ч.3 ст.322 КК РФ (Незаконне перетинання державного кордону Російської Федерації, вчинене організованою групою)», – зазначив Полозов.

Крім того, додав він, військовополонених та їхніх адвокатів ознайомили з результатами проведення комісійної ситуаційної судової експертизи.

За його словами, протягом усього наступного тижня аналогічні слідчі дії будуть проводитися щодо решти військовополонених моряків.

«Завершення цього етапу слідчих дій означає завершення збору та процесуального закріплення доказів в рамках попереднього розслідування. Після чого настане стадія ознайомлення військовополонених та їхніх адвокатів з матеріалами кримінальної справи», – розповів Полозов.

Він також зазначив, що в зв’язку із закінченням наприкінці липня строків тримання під вартою військовополонених моряків, слідство буде заявляти в Лефортовський районний суд Москви клопотання про продовження строків тримання під вартою.

«Позиція захисту залишається незмінною. Захоплені військові моряки є військовополоненими і знаходяться під захистом III Женевської конвенції 1949 року «Про поводження з військовополоненими», що підтверджується, зокрема, резолюціями ПАРЄ 2259 від 24.01.2019 та 2292 від 26.06.2019, а також доповіддю УВКПЛ ООН. Крім того, військові моряки мають імунітет відповідно до ст. 95 Конвенції ООН з морського права і відповідно до наказу Міжнародного трибуналу ООН з морського права від 25.05.2019 повинні бути негайно звільнені», – підкреслив Полозов.

Нагадаємо:

  • 25 травня Міжнародний трибунал з морського права зобов’язав РФ негайно звільнити захоплених в нейтральних водах Чорного моря українських моряків і кораблі. Таким чином, суд відповідно до Конвенції ООН з морського права задовольнив ключова вимога України у справі про тимчасові заходи, які повинна здійснити РФ.
  • МЗС України направило РФ ноту з вимогою назвати час і місце передачі українській стороні 24 полонених моряків і трьох кораблів ВМСУ, захоплених в нейтральних водах Чорного моря в минулому році.
  • Євросоюз вимагає від Росії виконати рішення Міжнародного трибуналу з морського права від 25 травня та повернути Україні моряків і кораблі ВМСУ, незаконно захоплених російськими військовим в Чорному морі.
  • 25 червня прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що питання про долю захоплених російським військовими в районі в Керченської протоки моряків і кораблів ВМСУ знаходиться за межами юрисдикції Міжнародного трибуналу ООН з морського права, який зажадав від Росії негайно відпустити українських військових і передати кораблі Україні.