Суд у Києві заарештував «зенітника ДНР», який може фігурувати в справі МН17 – ЗМІ

Новини
Володимир Цемах Фото: VK

29 червня Шевченківський районний суд Києва заарештував на два місяці колишнього «командира ППО» з міста Сніжне Володимира Цемаха, якого в кінці червня українські спецслужби під час спецоперації вивезли з території терористичної «ДНР». Цемах може фігурувати в справі збитого «Боїнга» МН17 у 2014 році.

Про це повідомив адвокат затриманого Роман Гонтарєв, пише Центр журналістських розслідувань з посиланням на BBC News.

Як говориться в постанові суду, затриманому було пред’явлено обвинувачення за частиною 1 статті 258-3 Кримінального кодексу України – «Створення терористичної групи чи терористичної організації».

Якщо вина Цемаху буде доведена, йому загрожує від восьми до п’ятнадцяти років позбавлення волі. Поки суд заарештував його на два місяці – до кінця серпня.

разведка

Раніше ЗМІ повідомляли, що зацікавити українських силовиків Цемах міг тому, що поруч з цим містом 17 липня 2014 року був збитий малайзійський «Боїнг», а сам він служив у проросійських формуваннях «ДНР».

Факт затримання Цемаха підтвердили його дочка, яка проживає на території «ДНР» і київський адвокат Роман Гонтарєв (зареєстрований у Раді адвокатів Київської області відповідно до Єдиного реєстру адвокатів України).

У фото, які поширили у соцмережах, вказується, що так Володимир Цемах виглядає після затримання фото: VK

Вони стверджують, що колишній учасник збройних формувань самопроголошеної «ДНР» Володимир Цемах був затриманий у своїй квартирі в місті Сніжне 27 червня, після чого незрозумілим до кінця способом був переправлений через лінію зіткнення на територію, контрольовану українською армією.

Донецький проросійський публіцист Роман Манекін, який одним з перших розповів про можливе затримання Цемаха в своєму блозі, написав з посиланням на колишнього товариша по «службі» зниклого, що того «на власній машині вивезли через один з пунктів пропусків («Мар’їнка») на візку під виглядом паралізованого батька за підробленими документами».

Марія Цемах сказала, що пов’язує затримання свого батька з тим, що в 2014 році «він був начальником протиповітряної оборони» у Сніжному.

«Боїнг тепер спробують повісити на нього. Але начальником ППО він значився з жовтня 2014 року, просто був єдиним таким фахівцем. Коли був збитий Боїнг, він не був ключовою фігурою – звичайний військовий, просто стояв на блокпосту. Він вийшов воювати, як і всі прихильники мирного життя на нашій землі», – стверджує жінка.

Вона вважає, що українським спецслужбам було відомо, що її батько очолював ППО Сніжного в 2014 році, але вони, мовляв, не знали, що у липні, коли був збитий рейс MH-17, він ще не мав ніякого стосунку до «протиповітряної оборони ДНР».

Українські спецслужби поки не робили ніяких заяв через нібито операцію із затримання та вивезення Володимира Цемаха з території «ДНР».

Нагадаємо:

  • Спільна слідча група, яка розслідує збиття над Україною літака MH17 17 липня 2014 року, назвала чотирьох підозрюваних. Це росіяни Ігор Гіркін, Сергій Дубінський, Олег Пулатов і українець Леонід Харченко.
  • 17 липня 2014 року в Донецькій області поруч із селищем Шахтарськ в зоні бойових дій було збито Боїнг-777 «Малайзійських авіалііній», що слідував рейсом MH17 «Амстердам-Куала-Лумпур». Всі 298 осіб, які перебували на борту літака, загинули.