Офіційне слідство назвало підозрюваних у катастрофі МН17: СБУ оголоcила підозру росіянам і українцю

Новини

Спільна слідча група, яка розслідує збиття над Україною літака MH17 17 липня 2014 року, назвала чотирьох підозрюваних. Це росіяни Ігор Гіркін, Сергій Дубінський, Олег Пулатов і українець Леонід Харченко.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на NOS.

Підозрювані у катастрофі МН17, за версією слідства:

  • Ігор Гіркін — відставний офіцер Збройних сил, який у 2014 році був одним з ключових ватажків бойовиків на Донбасі й тісно співпрацював з відповідальними за пересування «Бука» на окупованій території;
  • генерал-майор Сергій Дубінський — просив доставити «Бук» для протидії українській авіації та координував пересування ракетного комплексу 17 червня в день катастрофи MH17 та повернення його в РФ. Крім того, саме Дубінський розпорядився забезпечити охорону «Бука» на точці запуску в районі Сніжного.
  • заступник Дубінського Олег Пулатов — колишній підполковник Збройних сил Росії, ймовірно, причетний до охорони установки «Бук» на місці запуску установки.
  • Леонід Харченко — командир «розвідувального батальйону» так званої розвідки «ДНР», причетний до охорони установки «Бук» в районі місця запуску. Можливо, координував транспортування «Бука» з Донецька до місця пуску і подальше повернення «Бука» в Росію.

Служба безпеки України повідомила про підозру трьом громадянам РФ і одному громадянину України в організації та пособництві теракту, який призвів до аварії «Боїнга 777» (рейс MH-17) в небі над Донбасом в 2014 році і загибелі 298 людей, йдеться у повідомленні на сайті СБУ у середу.

Підозри у вчиненні злочину, передбаченого ч.3 ст. 258 КК України (Теракт, що призвів до загибелі людини) оголошено трьом громадянам РФ – Ігорю Гіркіну, Сергію Дубінському та Олегу Пулатову, а також громадянину України Леоніду Харченку.

Гиркин і Дубінський вказані як організатори, а Пулатов і Харченко – пособники.

Ігор Гиркин (Стрєлков) і Сергій Дубинський (Похмурий) заявили, що відмовляються давати свідчення у цій справі, пишуть російські ЗМІ.

Ігор Гіркін (Стрєлков) Фото: INSIDER

«Ополчення не має до цього відношення. Я навіть не хочу це коментувати, ні я, ні інші ополченці ні до чого», – заявив Гиркин.

В оточенні Дубинського повідомили, що він теж не збирається давати показань, «тому що нема про що».

«Сергій відійшов від справ ще в 2014 році, і з тих пір живе в Росії. Ніякого відношення до Боїнгу він не має, військовими справами не займається, живе непублічним життям», – сказав його представник.

Раніше ініціативна група розслідувачів Bellingcat оприлюднила імена тих, хто може бути прямо або побічно причетний до збиття літака рейсу МН17 на Донбасі у 2014-му році.

Нагадаємо:

  • 17 липня 2014 року в Донецькій області поруч із селищем Шахтарськ в зоні бойових дій було збито Боїнг-777 «Малайзійських авіалііній», що слідував рейсом MH17 «Амстердам-Куала-Лумпур». Всі 298 осіб, які перебували на борту літака, загинули.
  • 28 вересня 2016 року об’єднана слідча група (JIT) з розслідування катастрофи рейса MH17, збитого над Донбасом у 2014 році, заявила, що ракета комплексу ЗРК Бук, що потрапила в літак, була привезена з Росії і випущена з території, підконтрольної терористам. Бук зробив постріл ракетою російського виробництва, після чого повернувся на територію РФ, говориться у висновках слідства.
  • 17 червня 2017 року Bellingcat до третьої річниці трагедії опублікувала звіт про катастрофу рейсу МН17, в якому міститься висновок, що літак Малазійських авіаліній був збитий 17 липня 2014 року в небі над Донбасом з російського зенітно-ракетного комплексу (ЗРК) «БУК».
  • В травні 2018 року експерти спільної слідчої групи оголосили на прес-конференції в Нідердландах, що дійшли до висновку про те, що пасажирський лайнер рейсу МН17 Малазійських авіаліній в липні 2014 роки над Донбасом збила ракета, випущена зенітно-ракетним комплексом Бук 53-й бригади ППО російської армії , який був доставлений на захоплену територію України з Курська.
  • 29 червня 2018 року Рада Євросоюзу закликала РФ визнати відповідальність в питанні збитого над Донбасом авіалайнера MH17.
  • 22 січня 2019 року представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів і України  підписали в Гаазі міжурядовий меморандум про спільне фінансування судового переслідування виннних в катастрофі «Боїнга» Малазійських авіаліній рейсу МН17.