Чубаров закликав російських правозахисників підтримати біля Верховного суду РФ засуджених кримських татар

Новини
Фото: Facebook Крымская солидарность

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров закликав російських правозахисників і іноземних дипломатів 11 липня прийти в Москві до Верховного суду РФ і підтримати чотирьох кримських татар, громадян України Енвера Мамутова, Ремзі Меметова, Зеврі Абсеїтова і Рустема Абільтарова, незаконно засуджених російським судом до тривалих термінів ув’язнення 24 грудня 2018 року. У цей день Верховний суд розгляне апеляційну скаргу на вирок.

Про це Чубаров написав на своїй сторінці в Facebook, передає Центр журналістських розслідувань.

«Закликаю правозахисників Москви, журналістів, котрі намагаються відстояти свободу слова, громадян Росії, які сповідують демократичні принципи і цінності свободи, іноземних дипломатів і співробітників міжнародних місій, акредитованих в Москві, прийти 11 липня 2019 року на 09.30 до Верховного суду РФ (провулок Малий Харитоньєвський, б. 12) з метою підтримки незаконно засуджених громадян України Енвера Мамутова, Ремзі Меметова, Зеврі Абсеїтова і Рустема Абільтарова і демонстрації солідарності з кримськотатарським народом, який протистоїть сваволі і безчинству російських окупантів», – зазначив глава Меджлісу.

Він нагадав, що всі четверо кримських татар були затримані в травні 2016 року в ході масштабної спецоперації російських окупантів в місцях компактного проживання кримських татар в Бахчисараї за сфабрикованими звинуваченнями в тероризмі. У 2018 році їх в порушенні міжнародного права вивезли з окупованого Криму в російський Ростов-на-Дону, де в грудні 2018 року Північно-Кавказьким окружним військовим судом усі четверо були незаконно засуджені в цілому до 44 років (17 + 9 + 9 +9) позбавлення волі.

«Зрозуміло, що, як і висунуті обвинувачення, так і матеріали слідства, є абсолютно фальсифікованими. Досить зазначити, що в основу обвинувального вироку лягли свідчення «прихованого свідка» і висновки релігієзнавчої експертизи, зроблені експертами в області … культурології та філології. Зайве говорити також про те, що відсутні будь-які факти, що могли б хоча б опосередковано служити доказами, що свідчать про нібито спробу повалення конституційного ладу Російської Федерації і захоплення влади», – підкреслив Чубаров.

Нагадаємо:

  • 12 травня 2016 року в окупованому Криму в Бахчисараї збройні російські силовики провели обшуки у кримських татар. Після обшуків були затримані четверо жителів Бахчисараю: Зеврі Абсеітов, Ремзі Меметов, Рустем Абільтаров і Енвер Мамутов. Так звана «прокурор Криму» Наталія Поклонська стверджувала, що затримані нібито причетні до організації «Хізб ут-Тахрір», яка визнана терористичною в РФ.
  • 22 травня 2018 року фігурантів бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» Ремзі Меметова, Енвера Мамутова, Зеврі Абсеітова і Рустема Абільтарова вивезли зі СІЗО окупованого Сімферополя до Ростова-на-Дону (РФ).
  •  24 грудня 2018 року Північно-Кавказький окружний військовий суд в російському Ростові-на-Дону виніс вирок фігурантам першої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір». Енвер Мамутов засуджений до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму, Руслан Абільтаров, Зеврі Абсеітов і Ремзі Меметов – до 9 років в колонії строгого режиму.