Корабель ЧФ РФ влаштував провокацію в районі проведення «Сі Бриз-2019» – ВМСУ

Новини
Сторожовий корабель «Сметливий» Чорноморського флоту РФ Фото: А.Бричевский

Сторожовий корабель Чорноморського флоту РФ «Сметливый» у середу, 10 липня, влаштував провокацію в зоні проведення українсько-американських навчань «Сі Бриз-2019». Незважаючи на попередження, в порушення міжнародних законів він зайшов в закритий для мореплавства район Чорного моря, де проводились корабельні артилерійські стрільби учасників маневрів.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію Командування Військово-Морських Сил Збройних Сил України.

«Не зважаючи на Прибережне Повідомлення для мореплавців щодо закриття району для проведення міжнародних навчань «Sea Breeze 2019», корабель Чорноморського флоту РФ «Сметливый» близько 8 години ранку 10.07.2019, провокуючи на небезпечну ситуацію, зайшов у закритий для мореплавства район, де проводились практичні стрільби корабельної артилерії морського угрупування міжнародної коаліції. Корабель Чорноморського флоту був опитаний фрегатом «Гетьман Сагайдачний» відповідно до міжнародного протоколу, але зробив вигляд, що має «проблеми» зі зв’язком», – йдеться у повідомленні.

Фото: Facebook ВМС ЗС України

Як зазначили в Командуванні ВМСУ, Росія в черговий раз показала своє справжнє обличчя та нехтуючи нормами міжнародного морського права провокувала надзвичайну ситуацію в акваторії Чорного моря

«Даний факт є черговою підставою для міжнародної спільноти не сприймати Російську Федерацію, як прогнозований суб’єкт міжнародного морського права, системні порушення якого стали нормою поведінки Росії в Чорноморському регіоні», – наголосили у Командуванні.

Нагадаємо:

  • 1 липня в Одесі стартували багатонаціональні військові навчання «Сі Бриз-2019» (Sea Breeze-2019), які триватимуть до 12 липня. В цьому році вперше в їх історії крім традиційного морського компонента в них також є і річковий, який проходить на річці Дунай. Навчання проходять в північно-західній частині Чорного моря, а також в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях. Всього в них бере участь близько 30 кораблів, 30 літальних апаратів і більше 900 чоловік особового складу підрозділів морської піхоти різних країн.
  • Українсько-американські навчання серії «Сі Бриз» проводяться щорічно з 1997 року відповідно до «Меморандуму про порозуміння та співробітництво з питань оборони та військових відносин між Міністерством оборони США та Міністерством оборони України» від 1993 року. Вони проводяться з метою підготовки та нарощення бойової готовності ВМС України на двосторонній основі, але є відкритими для інших країн.