Адвокати оскаржать в ЄСПЛ рішення Верховного суду РФ щодо фігурантів бахчисарайської справи «Хізб ут-Тахрір»

Новини
Фото: Facebook Крымская солидарность

Адвокати оскаржать в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) рішення Верховного суду РФ, який 11 липня скоротив всього на три місяці терміни ув’язнення кримським татарам Енверу Мамутову, Ремзі Меметову, Зеврі Абсеїтову і Рустему Абільтарову, незаконно засуджених російським військовим судом до тривалих термінів ув’язнення у першій бахчисарайській «справі Хізб ут-Тахрір».

Про це повідомив кримський адвокат Едем Семедляєв у відеокоментарі, опублікованому громадським об’едіненіес «Кримська солідарність», передає Центр журналістських розслідувань.

«Сьогоднішнє рішення – це звичайно знущання над політв’язнями-кримським татарами. Змінювати вирок у бік пом’якшення на три місяці, коли людям дають 17 і 9 років – це знущання. На цьому етапі на національному рівні у нас більше немає ефективних механізмів для оскарження. Обов’язково будемо оскаржувати його в Європейському суді з прав людини», – сказав Семедляєв.

У свою чергу кримський адвокат Еміль Курбедінов назвав рішення Верховного суду РФ очікуваним.

«Очікувано те, що все залишилося в силі. Те, що Верховний суд пом’якшив на три місяці кожному вироки, я це не беру до уваги. Енверу Мамутову замість 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму 16 років і 9 місяців, іншим 8 років і 9 місяців замість 9 років позбавлення волі. Апеляційна інстанція пройдена. Далі справа буде передаватися в Європейський суд з прав людини та інші міжнародні інстанції», – зазначив Курбедінов.

Він додав, що адвокати тепер стежитимуть, куди відправлять відбувати ув’язнення Енвера Мамутова, Ремзі Меметова, Зеврі Абсеїтова і Рустема Абільтарова.

«Ми і далі звичайно ж будемо стежити за долею хлопців. Будемо дивитися, куди їх етапують для відбування терміну покарання, в яку колонію вони потраплять. Буде робота з цього приводу тому, що ми вважаємо, що вони незаконно були вивезені з території Криму, незаконно їх судили в військових судах Російської Федерації», – сказав захисник.

Адвокатка Ліля Гемеджі назвала рішення Верховного суду РФ насмішкою.

«Те пом’якшення, яке зробив суд – це дуже смішно … Сьогоднішній процес і ті події, які відбуваються в Криму, вони показують зв’язок з попередніми подіями, які відбувалися в 1944 році (депортація з Криму сталінським режимом – ред.). Кримських татар назвали тоді зрадниками, але через певний час цей ярлик з них зняли. Точно так само і сьогодні цей ярлик терористів, який вішають на наш народ, він буде знятий обов’язково», – зазначила Гемеджі.

Як повідомлялось, 11 липня Верховний суд РФ скоротив всього на три місяці терміни ув’язнення чотирьом кримським татарам Енверу Мамутову Ремзі Меметову, Зеврі Абсеїову і Рустему Абільтарову, незаконно засуджених російським судом до тривалих термінів ув’язнення у першій бахчисарайській «справі Хізб ут-Тахрір».

Нагадаємо:

  • 12 травня 2016 року в окупованому Криму в Бахчисараї збройні російські силовики провели обшуки у кримських татар. Після обшуків були затримані четверо жителів Бахчисараю: Зеврі Абсеітов, Ремзі Меметов, Рустем Абільтаров і Енвер Мамутов. Так звана «прокурор Криму» Наталія Поклонська стверджувала, що затримані нібито причетні до організації «Хізб ут-Тахрір», яка визнана терористичною в РФ.
  • 22 травня 2018 року фігурантів бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» Ремзі Меметова, Енвера Мамутова, Зеврі Абсеітова і Рустема Абільтарова вивезли зі СІЗО окупованого Сімферополя до Ростова-на-Дону (РФ).
  •  24 грудня 2018 року Північно-Кавказький окружний військовий суд в російському Ростові-на-Дону виніс вирок фігурантам першої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір». Енвер Мамутов засуджений до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму, Руслан Абільтаров, Зеврі Абсеітов і Ремзі Меметов – до 9 років в колонії строгого режиму.