Позбавити Медведчука телеканалів можна лише у недемократичний спосіб – Золотухін

Новини
Дмитро Золотухін, заступник міністра інформаційної політики України фото: investigator.org.ua

Захист свободи слова забезпечує демократичний поступ держави, але водночас робить її вразливою. Запобігти подальшій експансії Росії на український інформаційний ринок можна, відібравши у Віктора Медведчука його телеканали, але зробити це можна тільки у недемократичний спосіб, вважає Дмитро Золотухін, заступник міністра інформаційної політики України.

Про це Золотухін заявив в ефірі програми «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

«Всією медіа-спільнотою підтримувалася теза, що робіть будь-що в інформаційному просторі, аби тільки питання свободи слова були забезпечені», – зазначив Золотухін.

Він вважає, що пріоритет свободи слова зробив Україну вразливою:

«Забезпечення з 2014-го року пріоритету захисту свободи слова в Україні перетворилося для нас на розбудову вразливостей національної державності, в тому числі, в інформаційній сфері». 

На його думку, те, що роблять телеканали, підвладні Віктору Медведчуку, «це не є свобода слова, це є абсолютна маніпуляція за допомогою грошей Кремля». 

Водночас, Золотухін вбачає небезпеку у можливому посиленні державного регулювання медіа-контенту:

«На певному етапі є небезпека, яка полягає в тому, що державним органам делегується визначати, який контент є проукраїнським, а який – антиукраїнським. Ми ж з вами прекрасно розуміємо, до чого це може призвести. Для нас є прикладом Російська Федерація і Радянський Союз. Це – патова ситуація, і ніхто в світі не має на неї відповіді», – констатує заступник міністра інформполітики. 

Нагадаємо:

  • Український телеканал NewsOne повідомив про скасування раніше анонсування телемосту «Треба поговорити» з російським пропагандистським телеканалом «Росія 24», який знаходиться під санкціями України.
  • У Кремлі шкодують через провал телемосту між українським телеканалом NewsOne, який контролює кум Володимира Путіна Віктор Медведчук, і російським пропагандистським телеканалом «Росія 24».
  • Президент України Володимир Зеленський заявив, що анонсований телеміст між телеканалами «Росія 24» і NewsOne – це піар-хід перед достроковими виборами до Верховної Ради, мета якого розділити українців.