В Одесі завершилися українсько-американські навчання «Сі Бриз-2019»

Новини
Фото: Facebook ВМС ЗС України

В Одесі ввечері в п’ятницю, 12 липня, відбулась урочиста церемонія закриття українсько-американських навчань «Сі Бриз-2019» за участю 19 країн, які були самими масштабними за всю історію проведення маневрів даної серії.

Про це повідомляє Командування Військово-Морських Сил ЗС України, передає Центр журналістських розслідувань.

В «Сі Бриз-2019» взяли участь кораблі і підрозділи України, Сполучених Штатів, Болгарії, Великої Британії, Греції, Грузії, Данії, Італії, Латвії, Естонії, Канади, Литви, Молдови, Норвегії, Румунії, Польщі, Франції, Туреччини та Швеції.

Фото: Facebook ВМС ЗС України

Загальна чисельність особового складу – понад 3 тисячі військовослужбовців. Було задіяно 33 кораблі та 27 літальних апаратів. Як і минулого року, навчання відбулися в північно-західній частині Чорного моря, в портах, аеропортах і на полігонах Одеської та Миколаївської областей.

Фото: Facebook ВМС ЗС України

Загалом під час навчання корабельні екіпажі пройшли в морі близько 2500 миль, авіатори налітали понад 300 годин, морські піхотинці виконали понад три сотні стрибків із парашутом, близько 300 годин під водою провели дайвери.

Фото: Facebook ВМС ЗС України

Під час церемонії закриття командувач ВМСУ адмірал Ігор Воронченко подякував всім учасникам навчання за високий рівень підготовки та ефективне виконання завдань.

Командувач ВМСУ адмірал Ігор Воронченко Фото: Facebook ВМС ЗС України

«Я вдячний за вашу підтримку і солідарність. Знаю, що уряди ваших країн, роблять все можливе, аби наші військовополонені моряки якомога швидше повернулися додому. І це все наша спільна робота», – сказав Воронченко.

У свою чергу керівник навчання від української сторони перший заступник командувача ВМСУ контр-адмірал Олексій Неїжпапа наголосив, що цьогорічні маневри відрізнялися від усіх попередніх рівнем складності, який значно зріс. Також він зазначив, що за учасниками навчань пильно спостерігали представники Чорноморського флоту Росії. Але це аж ніяк не вплинуло на виконання завдань.

Перший заступник командувача ВМСУ Олексій Неїжпапа Фото: Facebook ВМС ЗС України

«Вчора під час ФОТЕКС (тип навчань – ред.) ми з моїм американським колегою спостерігали в морі кораблі – Північної Америки та Європи. Всі вони йшли в одному строю, виконували спільні завдання і діяли в повній взаємосумісності. Разом йшли кораблі майже всіх країн Чорного моря. Лише одна країна стояла десь поодаль – кораблі Чорноморського флоту РФ протягом навчань пильно спостерігали за нашими діями. Це дає нам змогу зрозуміти, хто на якому боці: хто з боку цивілізованого світу, а хто прагне знищення та нівелювання морського права. Проте я впевнений – разом ми робимо дуже велику справу і тому перемога буде за нами», – сказав Неїжпапа.

Як зазначили в Командуванні ВМСУ, хоча українсько-американські навчання «Сі Бриз-2019» завершилися, попереду тривала і напружена робота, адже керівництво флоту анонсувало ще більш насичені навчання «Сі Бриз-2020», підготовка до яких розпочнеться вже незабаром.

Нагадаємо:

  • 1 липня в Одесі стартували багатонаціональні військові навчання «Сі Бриз-2019» (Sea Breeze-2019), які триватили до 12 липня. В цьому році вперше в їх історії крім традиційного морського компонента в них також був і річковий, який проходив на річці Дунай. Навчання проходили в північно-західній частині Чорного моря, а також в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях. Всього в них брали участь близько 30 кораблів, 30 літальних апаратів і понад 900 чоловік особового складу підрозділів морської піхоти різних країн.
  • Українсько-американські навчання серії «Сі Бриз» проводяться щорічно з 1997 року відповідно до «Меморандуму про порозуміння та співробітництво з питань оборони та військових відносин між Міністерством оборони США та Міністерством оборони України» від 1993 року. Вони проводяться з метою підготовки та нарощення бойової готовності ВМС України на двосторонній основі, але є відкритими для інших країн.