На зустрічі радників лідерів «Нормандської четвірки» домовилися про обмін утримуваних РФ українців – Офіс президента

Новини
Вадим Пристайко, фото: Телеканал 24

Під час зустрічі радників лідерів «Нормандської четвірки» попередньо домовилися про обмін утримуваними особами в Україні та РФ 15 на 15 або 10 на 10.

Про це заявив на брифінгу заступник глави Офісу президента Вадим Пристайко, пише Центр журналістських розслідувань з посиланням на ВВС.

«Протягом місяця домовилися здійснити обмін певної кількості наших полонених. Президент говорив 10 на 10, 15 на 15. В принципі, ми не замикаємося навколо кількості людей. Наша мета зараз обміняти і отримати наших людей назад і розблокувати процес «всіх на всіх», про який ми довго говоримо і який до цього довгий час був заблокований», – сказав Пристайко.

Він також висловив надію, що військовополонені українські моряки будуть звільнені найближчим часом.

«Наша команда в постійному переговорному контакті, ми усвідомлюємо, які шанси отримати наших хлопців назад», – додав Пристайко.

Пристайко також повідомив, що в кінці серпня запланована нова зустріч радників, де оцінять виконання домовленостей, яких досягли 12 липня. Домовленості про зустріч лідерів «Нормандської четвірки» поки немає.

  • У середу, 17 липня, відбудеться судове засідання з розгляду зміни або продовження запобіжного заходу українським морякам. Омбудсмен України Людмила Денисова повідомила, що 15 липня їде в Москву.
  • Омбудсмен РФ Тетяна Москалькова зустрілася з Денисової, щоб обговорити питання обміну утримуваними українцями і росіянами. За словами російської чиновниці, ця зустріч – в фарватері діалогу між президентами.
  • Москалькова прилетіла до Києва на суд керівника незареєстрованої підрозділу російського інформагентства МІА «Росія сьогодні» – «РІА Новини Україна» Кирила Вишинського, обвинуваченого в державній зраді.
  • Подільський райсуд Києва переніс засідання у справі на 19 липня, в зв’язку з знаходженням суддів у нарадчій кімнаті по іншій справі.
  • Міністерство закордонних справ РФ повідомило, що обговорює з Україною обмін 24 захоплених в нейтральних водах Чорного моря військовополонених українських моряків.