До опівдня системних порушень виборчого законодавства не виявлено – ОПОРА

Новини

На позачергових виборах до Верховної Ради України в перші години дня голосування спостерігачами не виявлено системних порушень виборчого законодавства чи конфліктів, які можуть мати суттєвий вплив на результати волевиявлення громадян. Однак типові процедурні порушення, спричинені з вини виборців і/або некомпетентності членів виборчих комісій, мають негативний вплив на перебіг голосування.

Про це повідомляє громадянська мережа ОПОРА, яка слідкує за перебігом процесу голосування та дотриманням виборчих процедур на репрезентативній для всієї України кількості дільничних виборчих комісій, передає Центр журналістських розслідувань.

«Викликають занепокоєння випадки видачі виборчих бюлетенів без пред’явлення належних документів або неодноразові спроби голосування за іншу особу. Такі інциденти зафіксовані в межах різних регіонів України на 6% виборчих дільниць. Цей тип порушень домінує в статистиці правопорушень, яку перманентно узагальнює Громадянська мережа ОПОРА. Існуюча ситуація повторює тенденцію, яка спостерігалася на позачергових парламентських виборах 2014 року, коли кількість аналогічних порушень за цей же проміжок часу сягала 7,4%», – йдеться у повідомленні.

Розголошення таємниці голосування шляхом демонстрування виборцями заповненого бюлетеня або через недотримання вимог щодо встановлення кабінок і облаштування місць для голосування спостерігалося на 1,5% виборчих дільниць. Це майже вдвічі менше, ніж було у 2014 році на виборах до Верховної Ради. Тоді цей показник сягав 2,7%.

У цілому виборці дотримуються вимог щодо недопустимості фотографування бюлетенів. Такі проблеми носять епізодичний характер і зафіксовані лише на 0,3% виборчих дільниць (для порівняння, в 2014 році цей показник був приблизно таким же – 0,5%).

«Інших критичних чи негативних за наслідками інцидентів, пов’язаних з втручанням в роботу виборчих комісій або перешкоджанням реалізації виборцями їхніх прав, на цьому етапі голосування виявлено не було. Зокрема, спостерігачі ОПОРИ інформують про відсутність будь-яких спроб вкидання бюлетенів пачками в скриньки для голосування або винесення бюлетенів за межі виборчої дільниці. Спланованих і повторюваних дій, які можуть свідчити про спроби реалізації схем підкупу виборців протягом перших годин голосування на дільницях, спостерігачами помічено не було», – наголосили у громадянській мережі.

Нагадаємо:

  • 21 липня в Україні проходять позачергові вибори до Верховної Ради України IX скликання. Українці в багатомандатному виборчому окрузі можуть проголосувати за одну з 22 партій, які беруть участь у виборах. Також виборці можуть проголосувати з одного з кандидатів на 199 одномандатних виборчих (мажоритарних) округах, де за місце в парламенті борються 3220 кандидати: 1404 представляють 58 політичних партій і блоків, ще 1680 – самовисуванці.
  • Співробітники Національної поліції України станом на 13:00 зареєстрували вже понад 800 повідомлень про порушення виборчого законодавства під час дострокових виборів у Верховну Раду. Переважно, ці повідомлення пов’язані з незаконною агітацією та перешкоджанням здійсненню виборчого права. Слідчими підрозділами розпочато 10 кримінальних проваджень.