У МВС назвали області з найбільшим числом порушень на виборах

Новини

Станом на 17:00 поліція зафіксувала 1614 повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства в день виборів.

Про це повідомляє прес-служба МВС, пише Центр журналістських розслідувань.

Складено 41 адмінпротокол і відкрито 33 кримінальних виробництва.

У міністерстві наводять статистику порушень:

Донецька область – 221,
Дніпропетровська область – 220,
Одеська область і Київ – по 113,
Харківська область – 93,
Запорізька область – 91.

Відзначається, що в основному зазначені факти пов’язані з незаконною агітацією, перешкодою здійсненню виборчого права, конфліктами, підкупом виборців, ушкодженнями бюлетенів, пошкодженням майна, повідомленнями про замінування.

Як повідомляє медіа-центр IPC Херсон, 21 липня близько 18:10 в «Єдиний центр 102» поліції Херсонщини надійшла інформація про замінування двох виборчих дільниць у смт Камишани та с. Приозерне, що входять до Херсонськох міської ради.

Для перевірки за вказаними адресами виїхали слідчо-оперативні групи, вибухотехніки обласного главку поліції та працівники ДСНС.

Нагадаємо:

  • 21 липня в Україні проходять позачергові вибори до Верховної Ради України IX скликання. Українці в багатомандатному виборчому окрузі можуть проголосувати за одну з 22 партій, які беруть участь у виборах. Також виборці можуть проголосувати з одного з кандидатів на 199 одномандатних виборчих (мажоритарних) округах, де за місце в парламенті борються 3220 кандидати: 1404 представляють 58 політичних партій і блоків, ще 1680 – самовисуванці.
  • На позачергових виборах до Верховної Ради України в перші години дня голосування спостерігачами не виявлено системних порушень виборчого законодавства чи конфліктів, які можуть мати суттєвий вплив на результати волевиявлення громадян. Однак типові процедурні порушення, спричинені з вини виборців і/або некомпетентності членів виборчих комісій, мають негативний вплив на перебіг голосування.
  • Співробітники Національної поліції України станом на 13:00 зареєстрували вже понад 800 повідомлень про порушення виборчого законодавства під час дострокових виборів у Верховну Раду. Переважно, ці повідомлення пов’язані з незаконною агітацією та перешкоджанням здійсненню виборчого права. Слідчими підрозділами розпочато 10 кримінальних проваджень.