Опрацьовано майже 93% протоколів, «Слуга народу» отримує вже 253 мандати

Новини
Фото: Reuters

ЦВК опрацювала 92,86% електронних протоколів окружних виборчих комісій по багатомандатному виборчому округу на позачергових виборах до Верховної Ради. За партійними списками і в одномандатних виборчих округах партія «Слуга народу» отримує 253 з 424 місць у парламенті. ВО «Батьківщина» обійшла партію «Європейська солідарність» і посіла третє місце.

Такі дані оприлюднені на сайті ЦВК, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

За партійними списками «Слуга народу» набрала 43,12% голосів виборців, партія «Опозиційна платформа – За життя» – 13,03%; ВО «Батьківщина» – 8,19% , «Європейська солідарність» – 8,14% і партія «Голос» – 5,86%.

Відповідно до розподілу голосів за списками, попередньо «Слуга народу» отримує 124 мандати, «Опозиційна платформа – За життя» – 37; ВО «Батьківщина» – 24, «Європейська солідарність» – 23, партія «Голос» – 18.

Крім того, за результатами голосування у 199 одномандатних виборчих округах кандидати від «Слуги народу» перемагають в 129 округах, «Опозиційної платформи – За життя» – 7; ВО «Батьківщина» – 1, «Європейської солідарності» – 1, партії «Голос» – 3.

Кандидати від партій, які не пройшли у багатомандатному виборчому окрузі за списками, отримують 10 мандатів, також 48 мандатів отримують самовисуванці.

Таким чином, загалом партія «Слуга народу» отримує абсолютну більшість місць у Верховній Раді – 253 мандати і, відповідно, може сама сформувати склад уряду України.

Нагадаємо:

  • 21 липня 2019 року в Україні пройшли позачергові вибори до Верховної Ради України IX скликання. Українці в багатомандатному виборчому окрузі мали можливість проголосувати за одну з 22 партій, які брали участь у виборах. Також виборці могли проголосувати за одного з кандидатів на 199 одномандатних виборчих (мажоритарних) округах, де за місце в парламенті боролись 3220 кандидати: 1404 представляли 58 політичних партій і блоків, ще 1680 – самовисуванці.
  • У день голосування на позачергових виборах до Верховної Ради спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА не виявили системних порушень виборчого законодавства чи конфліктів, які б дестабілізували хід голосування чи мають суттєвий вплив на результати волевиявлення громадян.