Верховний суд РФ визнав «законним» вирок українському політв’язню Павлу Грибу

Новини
Павло Гриб бере участь у засіданні Верховного суду РФ по відеозв'язку, 23.07.2019 Фото: Роман Цимбалюк

Військова колегія Верховного суду РФ у вівторок, 23 липня, визнала «законним» вирок Північно-Кавказького окружного військового суду, який засудив українського політв’язня Павла Гриба до шести років колонії загального режиму за нібито примус до вчинення теракту росіянки Тетяни Єршової. Адвокат заявила, що українця катували, змусивши дати свідчення, від яких він потім відмовився.

Про це повідомляє кореспондент агентства УНІАН із залу суду, передає Центр журналістських розслідувань.

«Рішення Північно-Кавказького окружного військового суду залишити без змін, апеляційну скаргу без задоволення», – оголосив рішення один із суддів.

Гриба не доставили до зали суду, він брав участь в процесі по відеозв’язку з СІЗО-4 в Ростові-на-Дону. Протягом усього засідання Павло не знімав медичну маску з обличчя. В ході засідання Гриб спілкувався з судом українською мовою через перекладача, однак через погану якість зв’язку суддям переводили тільки частина слів.

Павло підкреслив, що не визнає «провину» і що його засудили безпідставно. «Я не згоден з вироком», – підкреслив Гриб.

Виступаючи з останнім словом, він заявив, що, як і інші політичні в’язні, не збирається здаватися. «Рабів до раю не пускають. Слава Україні!», – завершив Павло виступ.

Підтримати Гриба прибули дипломати з країн Євросоюзу, консул України, а також кілька москвичів, які відкрито виступають проти російського військового вторгнення в Україну.

Адвокат українця Марина Дубровіна підкреслила, що рішення незаконне, необгрунтоване і прийняте на підставі свідчень, які були вибиті з Павла під тортурами і від яких він пізніше відмовився.

Вона повідомила, що пізніше Гриб вказав, що до нього застосовувалося фізичний вплив особами, що викрали його 24 серпня 2017 року білоруському Гомелі.

«Гриб також заявив про застосування до нього насильства та утриманні в спортзалі УФСБ РФ по Смоленській області в місті Ярцево 25 серпня 2017 року», – сказала адвокат.

Дубровіна повідомила, що Гриба після викрадення вивезли на територію РФ і після перетину кордону побили в лісі. «При викраденні його душили і били. До нього також застосовували фізичну силу після того, як його передали іншим співробітникам», – сказала вона.

Адвокат підкреслила, що в будівлі УФСБ РФ Павла добу утримували без води і їжі в спортзалі прикутим до шведської стінки або 32-кілограмової гирі. «Йому погрожували і намагалися підвішувати догори ногами на шведській стінці», – підкреслила Дубровіна та додала, що таким чином слідчі змусили визнати свою провину.

Нагадаємо:

  • 24 серпня 2017 року на території Білорусі зник 19-річний громадянин України Павло Гриб. Він виїхав в Гомель для зустрічі з дівчиною-росіянкою, з якою познайомився в соціальних мережах. Посольство України в Мінську направило ноту МЗС Білорусі, щоб з’ясувати місцезнаходження Гриба. Згодом стало відомо, що його немає серед затриманих або заарештованих в білоруському СІЗО.
  • 29 серпня 17-річна росіянка з Сочі зізналася, що запросила Павла Гриба в Білорусь під тиском співробітників ФСБ, які потім викрали його і доставили в Росію. ФСБ обвинуватила Гриба в тероризмі. 
  • Павло Гриб має інвалідність і змушений постійно приймати підтримуючі препарати.
  • 3 липня 2018 року кримінальну справу українця було передано на розгляд до Північно-Кавказького окружного військового суду. Його обвинуватили в нібито «підготовці теракту» на випускному в школі в Сочі за ч.1 ст. 205.1 КК РФ (сприяння в терористичній діяльності).
  • 22 березня Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив Павла Гриба, обвинуваченого в нібито схилянні до теракту росіянки Тетяни Єршової, до шести років колонії загального режиму.