В РФ українського політв’язня Павла Гриба засудили до 6 років позбавлення волі

Новини
Павло Гриб в Північно-Кавказькому окружному військовому суді в Ростові-на-Дону Фото: hromadske.ua

В російському Ростова-на-Дону Північно-Кавказький окружний військовий суд у п’ятницю, 22 березня, засудив українського політв’язня Павла Гриба, обвинуваченого в нібито схилянні до теракту росіянки Тетяни Єршової, до шести років колонії загального режиму. Українець оголосив голодування.

Про це повідомляє телеканал Громадське із зали суду, передає Центр журналістських розслідувань.

«Визнати Павла Гриба винним і призначити покарання у вигляді 6 років позбавлення волі з відбуванням у колонії загального режиму», – сказав суддя.

Український політв’язень після оголошення вироку оголосив голодування. Про це він повідомив у коментарі Громадському.

«У зв’язку з тим, що не допустили лікарів, ні Денисову (омбудсмен України – ред.) і взагалі у зв’язку з тим, що таке робиться, я оголошую голодування», – сказав Гриб.

Як повідомлялося, 21 березня прокурори на судових дебатах попросили визначити покарання для Павла Гриба у вигляді 6 років позбавлення волі.

Гриб у своєму останньому слові на засіданні суду не визнав обвинувачень у нібито схилянні до скоєння теракту росіянки Тетяни Єршової та назвав ФСБ «бандитами і вбивцями».

Нагадаємо:

  • 24 серпня 2017 року на території Білорусі зник 19-річний громадянин України Павло Гриб. Він виїхав в Гомель для зустрічі з дівчиною-росіянкою, з якою познайомився в соціальних мережах. Посольство України в Мінську направило ноту МЗС Білорусі, щоб з’ясувати місцезнаходження Гриба. Згодом стало відомо, що його немає серед затриманих або заарештованих в білоруському СІЗО.
  • 29 серпня 17-річна росіянка з Сочі зізналася, що запросила Павла Гриба в Білорусь під тиском співробітників ФСБ, які потім викрали його і доставили в Росію. ФСБ обвинуватила Гриба в тероризмі. 
  • Павло Гриб має інвалідність і змушений постійно приймати підтримуючі препарати.
  • 3 липня 2018 року кримінальну справу українця було передано на розгляд до Північно-Кавказького окружного військового суду. Його обвинувачують в нібито «підготовці теракту» на випускному в Сочі за ч.1 ст. 205.1 КК РФ (сприяння в терористичній діяльності).
  • 30 січня 2019 року украънський омбудсмен Людмила Денісова повідомила, що Павло Гриб вимагає негайної операції на серці, його стан здоров’я – критичний: після обстежень лікарі діагностували у нього низку серйозних хвороб.