Суд у Москві розгляне адмінсправи кримських татар, затриманих біля Верховного суду РФ

Новини
Фото: Facebook Лутфие Зудиева

В Таганському районному суді Москви 29 липня пройдуть засідання з розгляду адміністративних справ щодо 15 з 46 кримських татар, затриманих 11 липня біля Верховного суду РФ, який розглядав апеляційну скаргу на вирок фігурантам бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір».

Про це повідомляє громадське об’єднання «Кримська солідарність», передає Центр журналістських розслідувань.

«В Таганському районному суді м. Москви 29 липня 2019 року пройдуть судові засідання над кримськими татарами, які приїхали підтримати своїх співвітчизників, на апеляційний суд у «справі Хізб ут-Тахрір» (перша Бахчисарайська група): Енвера Мамутова, Зеврі Абсеїтова, Рустема Абільтарова і Ремзі Меметова», – йдеться в повідомленні.

За інформацією активістів, 29 липня будуть розглянуті адміністративні справи 15 з 46 кримських татар, які приїхали в Москву до Верховного суду РФ, щоб висловити свій протест у зв’язку з незаконними арештами в окупованому Криму. Відносно всіх затриманих було складено адміністративні протоколи про порушення ст. 20.2 ч.5 КпАП РФ (порушення учасником публічного заходу встановленого порядку проведення зборів, мітингу, демонстрації, ходи або пікетування).

Нагадаємо:

  • 10 липня у Москві на Красній площі поліцейські затримали сім учасників пікету, які протестували проти переслідування кримських татар за релігійною і національною ознакою в окупованому Криму. Більшість учасників акції – родичі затриманих і засуджених кримських татар. Акція була приурочена до розгляду апеляційної скарги на вирок фігурантам бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір», яке відбудеться 11 липня у Верховному суді РФ.
  • 11 липня у Москві біля Верховного суду РФ поліція затримала 46 активістів, які прийшли підтримати чотирьох кримських татар, громадян України Енвера Мамутова, Ремзі Меметова, Зеврі Абсеітова і Рустема Абільтарова, незаконно засуджених російським судом до тривалих термінів ув’язнення у «справі Хізб ут-Тахрір».
  • пізно ввечері 11 липня з відділень ВС відпустили всіх 46 кримських татар, які були затримані вранці біля Верховного суду РФ. На них склали адміністративні протоколи.
  • В Криму викликають на «бесіду» до відділень російської поліції кримських татар, яких 10-11 липня затримували в Москві за проведення пікетів і щодо яких порушено адміністративні провадження.