ТРК «Чорноморська» зазнала кібератаки, мовлення може бути припинено до 8 серпня

Новини
Фото: blackseatv.com

ТРК «Чорноморська», в ефірі якої виходить програма Центру журналістських розслідувань «Питання національної безпеки», увечері 3 серпня зазнала кібератаки. Виведений з ладу ефірний сервер, що спричинило збій мовлення. Триває відновлення обладнання. Ефір може бути недоступний до 8 серпня.

Про це йдеться у повідомленні на сайті телерадіокомпанії, яка після окупації Криму Росією була змушена переїхати на материкову Україну і відновити мовлення з Києва, передає Центр журналістських розслідувань.

Кібератака на ефірний сервер ТРК «Чорноморська» почалася ввечері 3 серпня.

Як вказують в телерадіокомпанії, очевидно, що атака мала певний підготовчий період, оскільки одномоментно були виведені з ладу всі ключові елементи управління ефіром, так само, як і всі резервні копії та запасні інструменти. Це призвело до серйозного збою роботи, і тепер ефір може бути недоступний до 8 серпня.

Команда ТРК докладає всіх зусиль для відновлення працездатності обладнання.

«Ми пов’язуємо атаку з професійною діяльністю телерадіокомпанії, в тому числі з висвітленням теми російсько-української війни, і вибудовуванням мосту через створену російською пропагандою ментальну прірву між громадянами України – жителями Криму, Донбасу і вільної частини країни», – розповів Євген Каленський, президент Чорноморської телерадіокомпанії.

Нагадаємо:

  • 3 березня 2014 року після окупації Криму Росією держпідприємство РТПЦ АРК припинило трансляцію Чорноморської телерадіокомпанії. На частотах, що належать ЧТРК, незаконно розпочав мовлення телеканал «Росія-24».
  • Телерадіокомпанія продовжила мовлення в кабельних мережах і через супутник. На початку серпня 2014 року мовлення ЧТРК з окупованого Сімферополя було повністю припинено: представники російських спецслужб і окупаційної «влади» влаштували погром в приміщенні компанії, заарештували і вилучили все обладнання.
  • Телерадіокомпанія «Чорноморська», що входить до умовного медіахолдингу екс-нардепа Андрія Сенченка, лідера Всеукраїнського руху «Сила права», була заснована товариством з обмеженою відповідальністю «B.S.-Холдинг LTD »та ДП «Чорноморське рекламно-інформаційне агентство» в грудні 1993 року. ТРК покривала мовленням практично весь Крим, протягом багатьох років була найбільш рейтинговою телекомпанією півострова, її разова аудиторія становила понад мільйон телеглядачів.
  • З окупованого Криму були евакуйовані тільки бренд «Чорноморська телерадіокомпанія» і частина колективу. Для відновлення трансляції в Києві побудована нова студія, створена мережа кореспондентських пунктів у місцях проживання вимушених переселенців по всій території країни, а також на територіях, наближених до зони бойових дій і на тимчасово окупованих територіях Криму і Донбасу, де кореспонденти працюють на нелегальному становищі.
  • За даними на 31 грудня 2016 року, 76,93% ТОВ «Чорноморська телерадіокомпанія» належать Андрію Сенченку, 23,07% правозахисній організації «Всеукраїнський рух «Сила права».