Україна просить США продати більше ПТРК Javelin – посол Тейлор

Новини
Військовослужбовці ЗС України з ПТРК Javelin під час військового параду до Дня Незалежності України. Київ, 24.08.2018 Фото: Gleb Garanic/Reuters

Україна звернулася до Сполучених Штатів Америки із запитом про продаж більшої кількості протитанкових ракетних комплексів (ПТРК) Javelin для посилення своєї оборонної здатності.

Про це повідомив в інтерв’ю Радіо Свобода тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор, передає Центр журналістських розслідувань.

Україна «хотіла б придбати більше Javelin» з оборонною метою за програмою зовнішніх військових продажів Міністерства оборони США, сказав американський дипломат.

У березні 2019 року спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер також повідомляв про те, що Україна висловила зацікавленість в отриманні більшої кількості протитанкових ракетних комплексів Javelin.

Як повідомлялось,на початку липня 2019 року тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор повідомив, що Україна вперше направила Сполученим Штатам запит про придбання військового обладнання через програму продажу Пентагону. Вашингтон зараз розглядає запит Києва.

Нагадаємо:

  • У квітні 2018 року ЗС України отримали від США 210 ракет і 37 пускових установок ПТРК Javelin.
  • Американський переносний протитанковий ракетний комплекс (ПТРК) FGM-148 Javelin (англ. – спис) призначений для знищення бронетехніки, захищених об’єктів (типу бункер, ДОТ, ДЗОТ) і повітряних об’єктів, що летять з невеликою швідкістю та висотю (вертольотів, БПЛА). Ракета комплексу Javelin оснащена інфрачервоною головкою самонаведення, яка реалізує принцип «вистрілив-забув». Прийнятий на озброєння армії США в 1996 році. Поставляється на експорт.