Зеленський провів телефонну розмову з Путіним через загибель українських військових на Донбасі

Новини
Президенти України і РФ Володимир Зеленський і Володимир Путін

Президент України Володимир Зеленський у середу, 7 серпня, провів телефонну розмову з президентом Росії Володимиром Путіним, під час якої закликав його вплинути на бойовиків, щоб вони припинили вбивати українців на Донбасі.

Про це Зеленський повідомив на брифінгу в Києві, передає Центр журналістських розслідувань.

«Я сьогодні з ранку розмовляв з президентом Росії Володимиром Путіним із цього приводу ( загибель українських військових – ред.). Терміново йому подзвонив, сказав, що це нас не наближає до миру. Я дуже вас прошу вплинути на ту сторону, щоб вони припинили вбивство наших людей», – сказав президент.

Він додав, що також обговорив з Путіним питання продовження розмінування територій на Донбасі і необхідності скоротити терміни будівництва мосту в Станиці Луганській. Також президенти обговорили звільнення утримуваних осіб. «Довга у нас була розмова», – зазначив Зеленський.

«Сьогоднішній перший дзвінок був із президентом РФ, другий в мене буде вже Туреччині з президентом (Франції Еммануелем – ред.) Макроном … Я б також хотів з’єднатися у найближчий час, сьогодні, якщо буде час у пані Меркель, і домовитися про термінову зустріч, щоб ми більше не говорили один одному, що у цьому році має бути зустріч у нормандському форматі. Скільки ще людей має загинути цього року? Тому я хочу … щоб ця зустріч відбулася найближчим часом», – заявив глава держави.

При цьому Зеленський не виключив, що його запланований на 7-8 серпня візит до Туреччини може бути скорочений через події на Донбасі, про що турецька сторона проінформована.

Нагадаємо:

  • 21 липня уздовж всієї лінії розмежування на Донбасі почався режим «хлібного» перемир’я.
  • 6 серпня на Донбасі в зоні проведення ООС в результаті обстрілу з РПГ російськими окупантами українських позицій біля Павлопіля загинули четверо бійців 36-ї бригади морської піхоти, які займалися інженерним обладнанням позицій взводного-опорного пункту.
  • Президент Володимир Зеленський закликав лідерів країн-учасниць «нормандського формату» якнайшвидше зібратися для проведення переговорів через зрив «хлібного» перемир’я на Донбасі у зв’язку загибеллю чотирьох українських морських піхотинців внаслідок обстрілу російських найманців.
  • 7-8 серпня президент України Володимир Зеленський здійснить офіційний візит до Турецької Республіки. В рамках візиту в Анкарі заплановані переговори Зеленського з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом, а також зустріч з представниками української та кримськотатарської громад. Крім того, в Стамбулі Зеленський зустрінеться з Вселенським Патріархом Варфоломієм I.