В «Укроборонпромі» розробляють проект модернізації патрульних катерів Island, переданих США Україні

Новини
Передані ВМСУ амриканські патрульні катери Island Фото: ukroboronprom.com.ua

Державне підприємство «Дослідно-проектний центр кораблебудування», що входить до складу держконцерну «Укроборонпром», за власною ініціативою розпочало розробку варіанту модернізації патрульних катерів Island, які у вересні 2018 року були передані США Військово-Морським Силам ЗС України.

Про це повідомив директор-генеральний конструктор ДП «Дослідно-проектний центр кораблебудування» Вадим Борисов, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію «Укроборонпрому».

Він зазначив, що модернізація катерів буде направлена на максимальне підвищення бойової ефективності. Наразі фахівцями підприємства вже отримано необхідну технічну документацію щодо катерів, яка дозволяє здійснити модернізацію із використанням всіх можливостей Island.

«Ми готуємо пропозиції, і у найближчий час вони будуть надані командуванню Військово-Морських Сил. На нашу думку, проект має передбачати, що модернізація катерів Island має здійснюватися на Миколаївському суднобудівному заводі», – сказав Борисов.

За його словами, остаточний варіант модернізації патрульних катерів буде прийнято після того, як ВМС України отримає широкий практичний досвід застосування Island.

Зазначимо, що катери типу Island – швидкохідні патрульних катерів Берегової охорони США, призначені для патрулювання та пошуково-рятувальних операцій в прибережних водах. У вересні 2018 року два такі катери були передані США Військово-морським силам України.

Нагадаємо:

  • 27 вересня року США передали ВМС України два патрульні катери берегової охорони класу Island («Айленд»). Церемонія відбулася на території бази Берегової охорони США «Балтімор» за участі президента України Петра Порошенка.
  • США передали патрульні катери Islands безкоштовно, Україна платить лише за їх транспортування, підготовку екіпажів та інші супутні витрати.
  • У березні 2019 року Головнокомандувач Об’єднаними Збройними силами НАТО в Європі американський генерал Кертіс Скапаротті на слуханнях в Палаті представників Конгресу США заявив про намір передати Україні ще два катери класу Island.
  • Передані США для ВМСУ два патрульні катери типу Island дообладнали новітніми системами та механізмами і зараз вони завершують випробування в Балтіморі. Вони отримали назви «Старобільськ» (P190) та «Слов’янськ» (P191). 5 липня 2019 року українські екіпажі катерів прибули до США на навчання. Вони пройдуть 10-ти тижневий курс підготовки у американських інструкторів, а також використання інструкцій, формулярів та іншої документації по катерам.