Севастопольський термінал «Авліта» міг бути переданий росіянам без дозволу АМКУ – Агія Загребельська

Новини
Агія Загребельска, ексдержавний уповноважений АМКУ Фото: investigator.org.ua

Транзакція з передачі росіянам активів ПрАТ «Стівідорна компанія «Авліта», бенефіціаром якої до 2016 року був Рінат Ахметов, могла відбутися з порушенням антимонопольного законодавства і без відповідного дозволу Антимонопольного комітету України (АМКУ).

Про це повідомила Агія Загребельська, державна уповноважена АМКУ (2015-2019 рр.), у програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

Агія Загребельська стверджує, що не пригадує, щоб АМКУ розглядав питання передачі активів ПрАТ «Стівідорна компанія «Авліта» та надавав відповідний дозвіл на здійснення такої транзакції.

«Судячи по об’єкту, по кінцевому бенефіціару, з яким цей об’єкт був пов’язаний, скоріше за все, ця транзакція підпадала під закон про захист економічної конкуренції, що були перевищені порогові показники і ми повинні були надавати дозвіл. Але я не пам’ятаю, щоб АМКУ розглядав це питання і надавав якийсь дозвіл», – сказала Загребельська.

За її словами, здійснення концентрації без дозволу Антимонопольного комітету тягне за собою штраф до 5% доходу виручки за попередній рік, що може скласти значну суму. 

Колишні компанії Ріната Ахметова ПрАТ «Стівідорна компанія «Авліта», активом якої був найбільший зерновий термінал України у Севастополі, і ТОВ «Морський індустріальний комплекс», що володіло найбільшим сухим доком в Севастополі, у липні 2018 року змінили назву, юридичну адресу і кінцевого власника. Водночас у їхніх засновників – московських ТОВ «Авал» та «Ремкор» з’явився новий основний власник – Група компаній «Морські та нафтогазові проекти», що належить ТОВ «Завод «Красное Сормово» («Об’єднана суднобудівна корпорація»).

Нагадаємо: 

  • Портові активи українського олігарха Ахметова у Севастополі перейшли компанії з ВПК Росії, яка знаходиться під санкціями США і України.
  • Прокуратура АРК розслідує кримінальні провадження по фактам роботи стивідорної компанії «Авліта» Ріната Ахметова в закритих Україною портах окупованого Криму. 
  • Через термінал «Авліта» в Севастополі проходить майже три чверті експорту зерна з окупованого Криму.