У Москві силовики проводять обшуки в адвокатів, які захищають кримськотатарських активістів

Новини
Фото: Facebook Крымская солидарность

У Москві силовики прийшли в офіс правозахисного проекту «Правова ініціатива», який надавав юридичну допомогу затриманим біля будівлі Верховного Суду РФ 11 липня 2019 року 46 кримським татарам.

Про це розповіла «Медіазоне» прес-секретар організації Ксенія Бабич, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

За її словами, в офісі правозахисників в цей момент знаходилися декілька юристів. Прибулі туди співробітники ФСБ в супроводі бійців СОБР показали їм свої посвідчення і сказали, що у них «постанова на обшук всієї будівлі». Зараз силовики відібрали у співробітників організації телефони, сфотографували їх паспорта та намагаються відкрити кабінет директора «Правової ініціативи». Власник приміщення розповів правозахисникам, що обшук проходить в сусідньому офісі, який знаходиться з ними на одному поверсі і не відноситься до проекту.

Коментуючи свою участь у захисті кримських татар в судах, адвокати «Правової ініціативи» Рустам Мацева і Ольга Гнездилова, які представляли їх інтереси в ОВД «Таганський» і Таганському районному районному суді зазначили:

«На наш погляд подібні справи мають стратегічне значення. Ми вважаємо, що на сьогодні в Росії є серйозні проблеми з дотриманням права на свободу мирних зібрань і оскільки наш проект займається стратегічними позовами з використанням міжнародних механізмів, в тому числі в Європейському суді, ми вважали за потрібне взяти участь і довести справи по кримським татарам спільно з нашими колегами з Криму до розгляду в Європейському суді з прав людини, оскільки вважаємо що стосовно кримських татар як мінімум було допущено порушення статті 11 Конвенції. У тому випадку якщо в апеляції скасують рішення суду першої інстанції, то це могло б дати надію на здоровий і осмислений підхід в судовій системі до ситуації ганебної практики».

«Правова ініціатива» почала свою діяльність з 2000 року. Ця організація представляє в Європейському суді з прав людини родичів зниклих, позасудове страчених, які постраждали від катувань та несправедливого судового розгляду. У роботу правозахисників входять справи з Чечні, Інгушетії, Кабардино-Балкарії і Дагестану.

Напомним:

  • 10 июля в Москве на Красной площади полицейские задержали семь участников пикета, которые протестовали против преследования крымских татар по религиозному и национальному признаку в оккупированном Крыму. Большинство участников акции – родственники задержанных и осужденных крымских татар. Акция была приурочена к рассмотрению апелляционной жалобы на приговор фигурантам бахчисарайского «дела Хизб ут-Тахрир», которое состоялось 11 июля в Верховном суде РФ.
  • 11 июля в Москве возле Верховного суда РФ полиция задержала 46 активистов, которые пришли поддержать четырех крымских татар, граждан Украины Энвера Мамутова, Ремзи Меметова, Зеври Абсеитова и Рустема Абильтарова, незаконно осужденных российским судом к длительным срокам заключения по «делу Хизб ут-Тахрир».
  • Поздно вечером 11 июля из отделений ВД отпустили всех 46 крымских татар, которые были задержаны утром возле Верховного суда РФ. На них составили административные протоколы.
  • В Крыму вызывают на «беседу» в отделения российской полиции крымских татар, которых 10-11 июля задерживали в Москве за проведение пикетов и в отношении которых возбуждены административные производства.
  • 29 июля Таганский районный суд Москвы назначил админштрафы в размере 20 тыс. рублей 18 крымчанам, которые были задержаны 11 июля возле Верховного суда РФ,: Рустему Таирову, Эдему Абдуллаеву, Александру Гаврикову, Кязиму Усеинову, Нариману Ибраимову, Зенуру Аппазову, Элеонору Измаилову, Рустему Джелялову, Осману Хощу, Иззету Сайфулину, Марлену Джемилеву, Ремзи Бейтуллаеву, Рефату Камилову, Осману Абдуразакову, Марлену Ахаеву, Эдему Алиеву, Эмину Рустемову, Аметхану Умерову.

    В ответ на приговор Таганского райсуда Москвы, в оккупированном Крыму стартовал новый марафон «Единство дороже штрафов», в ходе которого крымские татары и другие неравнодушные жители полуострова собирают деньги монетами по 10 рублей на уплату админштрафов, назначенных задержанным в Москве крымчанам.