Китайський AliExpress перестав працювати з Кримом – ЗМІ

Новини
Фото: BigTunaOnline / Shutterstock.com

Глобальна віртуальна торгова площадка AliExpress, що надає можливість купувати товари виробників з Китаю, перестала обробляти навіть «замасковані» замовлення з анексованого Криму. Заміна адреси, VPN, відключення геолокації, віртуальні материкові карти більше не допомагають.

Про це пише кримське видання «Примечания», передає Центр журналістських розслідувань.

Про те, що AliExpress некоректно обробляє замовлення з Криму, відомо з 2015 року. Щоб обійти блокування, кримчани при замовленні прописували в поле адреси «місто» Other, вказуючи поштовий індекс населених пунктів півострова, присвоєний Росією після анексії. Також використовувалися й інші «милиці»: заміна в адресі букв на цифри і додавання зайвих символів; відключення геолокації на мобільних пристроях; використання VPN; регулярне перевстановлення мобільного додатка.

Однак, як вказують користувачі групи «AliExpress Крим» в соцмережі «вКонтакте», близько двох тижнів тому всі перевірені способи перестали працювати. Платежі та акаунти масово блокуються. Не допомагає навіть повна зміна кримської адреси на адресу материкової РФ. Не обслуговують навіть тих клієнтів, акаунти яких відзначені різними vip-статусами – вони витратили на AliExpress від декількох тисяч до декількох десятків тисяч доларів.

За якою саме ознакою йде блокування невідомо, оскільки час від часу платежі все ж проходять. Але, схоже, вся справа в індексі, діляться здогадками клієнти AliExpress.

Деяким допомагає тільки повна зміна аккаунта c зазначенням нової електронної адреси та номера телефону. Адреса має містити тільки материковий індекс, діляться досвідом користувачі групи «AliExpress Крим». Після замовлення клієнту доводиться вручну списуватися з продавцем і просити поміняти адресу.

Або додавати кримський індекс в одне з полів адреси, в надії на те, що працівники пошти Росії здогадаються його прочитати і перенаправляють посилку на півострів. Однак при цьому різко зростає ризик залишитися без грошей і без товару, оскільки через 2 місяці очікування на пошті посилка піде назад в Китай.

Як пише видання, для Криму, де після п’яти років анексії через побоювання санкцій так і не з’явилися провідні російські торговельні мережі, а ціни на товари повсякденного попиту зашкалюють, китайський AliExpress – це не тільки економія. «Найчастіше іншого способу купити необхідний товар на півострові немає, адже асортимент магазинів навіть великих торгових центрів в Севастополі і Сімферополі залишає бажати кращого. А російські інтернет-майданчики різноманітністю і цінами теж не радують», – йдеться в матеріалі.

Офіційно техпідтримка AliExpress не зізнається в підтримці західних санкцій проти Росії і Криму. На претензії китайці стримано відповідають, що стався «технічний збій». Однак Китай і без гучних політичних заяв фактично приєднався до санкцій ще восени 2014 року. Тоді рахунки деяких російських компаній в банках КНР виявилися заблокованими з формулюванням «ваша компанія має певне відношення до Росії, ми не можемо більше вас обслуговувати». Торгова війна Китаю з США також не стала приводом для пом’якшення обмежень.

Нагадаємо:

  • Санкції щодо РФ через анексію Криму з боку США і ЄС були введені в грудні 2014 року.
  • 3 квітня 2014 роки після окупації Криму Росією кримські ресторани McDonald’s були закриті «через виробничі причини». Співробітникам було запропоновано перейти на роботу в інші українські міста. У квітні 2017 року стало відомо, що мережа ресторанів швидкого харчування McDonald’s Ukraine продала майно в окупованому Криму, проте деталі угоди невідомі.
  • У березні 2015 року готельна група Carlson Rezidor, керуюча чотиризіркових готелем Radisson в Алушті, пішла з Криму в зв’язку з західними санкціями, введеними після анексії півострова Росією.
  • У серпні 2018 року американська компанія Best Western Hotels & Resorts, остання західна мережа готелів, яка працювала в окупованому Криму, пішла з півострову через санкції, введені після незаконної анексії півострова Росією.
  • 4 березня 2019 року президент США Дональд Трамп продовжив ще на рік пакет санкцій, введених указами як попереднього президента Барака Обами, так і нинішньою адміністрацією Білого дому, проти Росії за незаконну окупацію і анексію Криму.
  • 20 червня 2019 року Рада ЄС продовжила до 23 червня 2020 року діючу заборону на інвестиції в економіку окупованого Криму.