З окупованого Криму через санкції пішла остання західна мережа готелів – Reuters

Новини
Готель «Севастополь» у Севастополі, квітень 2018 р Фото: Сергей Петров

Американська компанія Best Western Hotels & Resorts, остання західна мережа готелів, яка працювала в окупованому Криму, пішла з півострову через санкції, введені після незаконної анексії півострова Росією.

Про це повідомляє агентство Reuters з посиланням на співробітників севастопольського готелю «Best Western Sevastopol», який працював за договором про франшизу з Best Western Hotels & Resorts, передає Центр журналістських розслідувань.

Колишній радянський готель «Севастополь», який в 2000-х роках отримав назву «Best Western Sevastopol», був одним з небагатьох західних символів, що залишилися після відходу більшості іноземних компаній з Криму через анексію. Інші відомі західні бренди, серед яких McDonald’s Corp і Radisson, вже покинули півострів.

Готель як і раніше працює, проте бренд Best Western зник з оформлення та систем бронювання. Тепер готель називає себе «Sevastopol Hotel & Spa».

«Вихід Best Western показує, що навіть через чотири роки після того, як західні санкції були вперше введені, вони як і раніше вичавлюють іноземних інвесторів з Криму. Санкції забороняють американським компаніям вести бізнес в Криму, нові інвестиції в Крим, не дають вести бізнес з довгим списком людей і компаній, а також проводити трансакції через кримські банки», – пише агентство.

Best Western, чия штаб-квартира знаходиться в Феніксі, штат Арізона, відмовився від коментарів, порадивши звернутися до власника будівлі або оператору готелю. Best Western не володіє і не управляє готелями, але дає власникам або операторам готелів за плату використовувати бренд, маркетингову та іншу підтримку.

Співробітник готелю сказав агентству, що договір про франшизу з Best Western припинив дію в жовтні 2017 року через санкцій.

«Тепер ми називаємося просто готель «Севастополь». Просто перестали платити за франшизу», – сказав він.

Другий співробітник готелю сказав, що контракт з Best Western був розірваний через західні санкції.

Згідно з даними російської податкової служби, який контролює власник готелю – зареєстрована на Сейшельських островах офшорна компанія Sevastopol Investment Group Ltd.

Нагадаємо, 3 квітня 2014 роки після окупації Криму Росією кримські ресторани McDonald’s були закриті «через виробничі причини». Співробітникам було запропоновано перейти на роботу в інші українські міста. У квітні 2017 року стало відомо, що мережа ресторанів швидкого харчування McDonald’s Ukraine продала майно в окупованому Криму, проте деталі угоди невідомі.

У березні 2015 року готельна група Carlson Rezidor, керуюча чотиризіркових готелем Radisson в Алушті, пішла з Криму в зв’язку з західними санкціями, введеними після анексії півострова Росією.

Як повідомлялось, 2 березня 2018 року Дональд Трамп продовжив ще на рік дію указу президента США від 2014 року, відповідно до якого були введені санкції щодо Росії через анексію Криму та агресію на Донбасі.

18 червня 2018 року Рада ЄС продовжила заборону на інвестиції в економіку окупованого Криму ще на рік – до 23 червня 2019 року. Санкції включають в себе заборони на імпорт в ЄС товарів з Криму і Севастополя, інвестиції в Крим і Севастополь та послуги, пов’язані з туристичною діяльністю в Криму і Севастополі. Крім того, заборонено експорт з ЄС низки товарів і технологій в Крим і Севастополь для транспортного, телекомунікаційного та енергетичних секторів, а також для нафтогазової та гірничої галузей.