Хомутинник купить найбільшого торговця добривами Фірташа – Наші Гроші

Влада

Антимонопольний комітет дозволив 8 серпня кіпрському офшору Orinast Limited Віталія Хомутинника купити понад 50% акцій іншої кіпрської фірми Dresdenco Investments LTD.

Про це повідомляють Наші Гроші з посиланням на відповідне рішення АМКУ, пише Центр журналістських розслідувань.

«Заявлена ​​концентрація не призводить до монополізації чи суттєвого обмеження конкуренції на товарних ринках України», – йдеться в документі.

У рішенні АМКУ не повідомляється, яка українська компанія є кінцевою метою концентрації. Зазначено, що Dresdenco створена в лютому 2019 року і пов’язана з резидентом України, який працює на ринку оптової торгівлі мінеральними добривами. Її кінцевим бенефіціаром є громадянин Австрії.

Видання зазначає, що під ці критерії підпадає компанія Ніка-Агротрейд, але серед її засновників немає фірми Dresdenco. Офіційним засновником компанії є австрійська фірма «T & F Trade & Finance Ges.m.b.H», чиїми власниками вказані австрійці Василь і Сергій Толстунови. При цьому Васіля Толстунова в кіпрському реєстрі вказано директором Dresdenco.

Аграрний сайт Інфоіндустрія повідомляв влітку 2018 го, що Ніка-Агротрейд є наслідком злиття компаній УкрАгроНПК з групи Дмитра Фірташа і Агроимпорт українського бізнесмена Віктора Дубовенка. Спочатку Дубовенко вважався головним засновником Ніка-Агротрейд, але влітку 2018 го його замінили Толстунови.

Нагадаємо:

  • Міністр юстиції Австрії дозволив екстрадувати олігарха Фірташа до США.
  • Половина іноземних компаній, якими володіють українські чиновники, знаходяться в офшорах.