Зеленський закликав Раду скасувати мораторій на продаж аграрної землі

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський розпорядився, щоб уряд підготував, а Верховна Рада прийняла до 1 грудня законопроект про ринок земель сільськогосподарського призначення та скасував мораторій на продаж землі. А також розробити законопроекти про легалізацію видобутку бурштину та грального бізнесу. Відповідальними за це Зеленський призначив прем’єр-міністра України Олексія Гончарука і міністра фінансів України Оксану Маркарову.

Про це Зеленський заявив на зустрічі з керівниками Верховної Ради, Кабінету міністрів та правоохоронних органів, пише Центр журналістських розслідувань.

«Пояснити суспільству, що ніхто ні в кого не буде забирати землю. Це дуже важливо. Модель земельної реформи спрямована на розвиток українського фермерства та захист інтересів дрібного власника», – сказав він.

«Прийняти закони про легалізацію грального бізнесу, про легалізацію видобутку бурштину. Термін – до 1 грудня 2019 року. Відповідальні – Дмитро Разумков, Давид Арахамія», – заявив Зеленський.

Крім того, Зеленський доручив здійснити повний аудит державних реєстрів, спростити умови підключення бізнесу і громадян до мереж.

На початку серпня президент Володимир Зеленський заявив, що в 2019 році в Україні буде проведена земельна реформа, яка дозволить вже в 2020 році створити ринок землі. Також планується легалізувати азартні ігри в п’ятизіркових готелях біля Чорного моря, щоб стимулювати розвиток туристичного бізнесу.

Нагадаємо:

  • У травні 2018  року Європейський суд з прав людини прийняв рішення в якому зазначив, що мораторій на продаж сільськогосподарської землі порушує права українців-власників цієї землі. Якщо заборону не знімуть, Україні доведеться платити компенсацію громадянам, які звернулися до ЄСПЛ.
  • 20 грудня 2018 року Верховна Рада прийняла закон, який подовжує мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 2020 року. 4 лютого 2019 року президент України Петро Порошенко підписав закон.
  • Детально про тіньовий ринок землі в Україні розповів у програмі «Питання національної безпеки»(проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська) Георгій Могильний, експерт із земельних відносин.