В ЄСПЛ відбудеться засідання у справі про порушення прав людини в окупованому Криму

Новини
санкции

Велика палата Європейського суду з прав людей 11 вересня проведе слухання у справі «Україна проти Росії (Крим)» – про порушення прав людини на окупованому півострові.

Слухання стосуються справи за заявою України від 13 березня 2014 року, пише Центр журналістських розслідувань.

«Мова йде про порушення ряду статей Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, включаючи право на життя, свободу слова і пересування», – йдеться в прес-релізі.

Нагадаємо: 

  • 4 лютого 2019 року міністр юстиції України Павло Петренко повідомив, що перші слухання в ЄСПЛ за позовом України проти РФ щодо порушення прав людини в окупованому Криму відбудуться 27 лютого. Проте суд вирішив перенести засідання, не пояснюючи причини такого рішення.
  • Наразі у провадженні ЄСПЛ перебувають п’ять справ України проти РФ: 1. «Україна проти Росії (щодо Криму)» щодо порушень прав людини на території АР Крим внаслідок анексії РФ; 2. «Україна проти Росії (щодо Донбасу)» щодо порушень прав людини на окремих територіях Донецької та Луганської областей; 3. «Україна проти Росії» стосовно фактів викрадення на території Донецької та Луганської областей дітей-сиріт та дітей-інвалідів представниками терористичних угрупувань «ДНР» та «ЛНР» та їх незаконного або фактичного переміщення на територію Росії; 4. «Україна проти Росії» щодо порушення Росією прав українських політичних в’язнів; 5. «Україна проти Росії» щодо захоплених українських моряків.