Денісова обговорила з адвокатами ув’язнених в РФ кримських татар питання їх захисту

Новини
Фото: Facebook Людмила Денісова

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова обговорила з адвокатами ув’язнених в РФ кримських татар питання їх захисту та надання їм медичної та іншої гуманітарної допомоги.

Зустріч із кримськими адвокатами відбулась в п’ятницю, 13 вересня, в Києві, повідомила український омбудсмен на своїй сторінці у Facebook.

«Закінчилась робоча зустріч з групою адвокатів, які здійснюють захист ув’язнених кримських татар, які перебувають на території РФ. Обговорили ряд важливих питань, які стосуються, в першу чергу, необхідності розв’язання гуманітарних питань щодо забезпечення наших громадян, які перебувають у місцях несвободи, медичною або іншою допомогою», – написала Денісова.

Вона зазначила, що згідно з наданою адвокатами інформацією, будуть терміново визначені кейси осіб, щодо яких необхідне термінове медичне втручання незалежних лікарів.

«Також, в рамках зустрічі підняли питання моєї присутності на судах та представників дипломатичного корпусу і міжнародних організацій, щоб тримати перебіг судових засідань під пильним наглядом та не допускати порушення прав і свобод наших громадян. Спільна робота щодо звільнення всіх громадян України, які перебувають в ув’язненні на території РФ, триває. У нас єдина мета — робити все можливе для повернення всіх громадян України на Батьківщину», – додала омбудсмен.

Нагадаємо:

  • 27 березня в Криму російські силовики провели обшуки в 25 будинках кримських татар. Обшуки пройшли в селі Строганівка Сімферопольського району і в мікрорайоні Кам’янка Сімферополя. У мікрорайні Кам’янка силовики побили і затримали кілька кримських татар біля будинку місцевого жителя Рустема Шейхалієва.
  • 16 кримських татар затримали і відвезли в управління ФСБ в Сімферополі після обшуків.
  • Головне управління Нацполіціі в АРК і Севастополі відкрило кримінальне провадження за фактом незаконних обшуків у будинках кримських татар, які провели російські силовики 27 березня в окупованому Криму.
  • У ФСБ РФ заявили, що в Криму затримано 20 осіб, «підозрюваних в участі в релігійній організації« Хізб ут-Тахрір», забороненій в РФ.
  • У російському Ростові-на-Дону силовики затримали трьох активістів «Кримської солідарності» – Ремзі Бекирова, Османа Аріфмеметова і Владлена Абдулкадирова, в будинках яких у Криму напередодні пройшли обшуки.
  • 27 і 28 березня «Київський райсуд» Сімферополя заарештував всіх затриманих активістів.
  • 29 березня всіх незаконно заарештованих в Криму 23 кримськотатарських активістів вивезли до РФ.