Зеленський ветував Виборчий кодекс: протирічить Конституції

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський ветував прийнятий 11 липня Виборчий кодекс, який вводить пропорційну систему виборів парламенту з відкритими списками, і повернув його на повторний розгляд Верховної Ради зі своїми пропозиціями. Глава держави вважає, що положення Кодексу протирічать Конституції України та фактично зберігають закриті списки.

Відповідна інформація розміщена на офіційному сайті Верховної Ради.

«Кодекс, що надійшов на підпис, містить положення, які не відповідають Конституції України, не враховують останні позитивні зміни у виборчому законодавстві, спрямовані на його вдосконалення, не узгоджуються із законодавчими актами, які є базовими у відповідній сфері, не забезпечують належної регламентації та організації виборчого процесу, ефективного контролю за здійсненням виборчих процедур», – йдеться у пропозиціях Зеленського.

Як вказується, Кодексом передбачається здійснення виборів народних депутатів України на засадах пропорційної системи за виборчими списками кандидатів у депутати від політичних партій, тобто декларується модель виборчої системи, спрямованої на скасування мажоритарної складової виборів та запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими регіональними списками.

«Однак аналіз положень Кодексу, якими визначається порядок застосування виборчої квоти, розподілу депутатських мандатів і визначення обраних кандидатів у виборчому регіоні та у загальнодержавному виборчому окрузі, дає підстави для висновку про фактичне збереження складової, характерної для пропорційної виборчої системи із закритими списками», – наголосив президент.

Також у пропозиціях зазначено, що Виборчий кодекс містить положення, які не відповідають Конституції України, а також не враховують останні зміни до виборчого законодавства.

Глава держави звернув увагу, що у Кодексі відсутній достатній механізм забезпечення реалізації виборчих прав окремими категоріями осіб, зокрема, внутрішньо переміщених осіб (ВПО). На його думку, документ не містить реальних механізмів, які б на постійній основі (не лише шляхом тимчасової зміни місця голосування на період відповідного виборчого процесу) забезпечували можливість реалізації ВПО свого виборчого права на загальнонаціональних та місцевих виборах, зокрема шляхом визначення підстав та порядку зміни такими виборцями виборчої адреси.

«Не можу підтримати Виборчий кодекс України у запропонованій редакції, повертаю його для повторного розгляду та пропоную доопрацювати з урахуванням наведених зауважень з метою забезпечення належної регламентації виборчого процесу, створення умов для вільного волевиявлення громадян України на основі конституційних принципів і демократичних стандартів організації та проведення виборів, унеможливлення будь-яких зловживань та маніпуляцій під час проведення виборів», – заявив Зеленський.

Нагадаємо:

  • У листопаді 2017 року Верховна Рада в першому читанні підтримала проект Виборчого кодексу.
  • 6 червня 2019 року парламент приступив до розгляду його в другому читанні і завершив 11 липня. Були розглянуті 4568 подані до законопроекту правки, але жодну з них народні депутати не підтримали.
  • 11 липня Верховна Рада ухвалила в другому читанні і в цілому проект Виборчого кодексу, який вводить пропорційну систему виборів до парламенту за відкритими списками і зберігає 5-відсотковий прохідний бар’єр.