В РПЛ ООН 41 країна підтримала заяву про права людини в Криму із закликом до РФ допустити правозахисників на півострів

Новини
Рада ООН з прав людини, Женева, Швейцарія Фото: AFP

У Раді з прав людини (РПЛ) ООН 41 країна в рамках 42-сесії підтримала ініційовану Україною спільну заяву про ситуацію з правами людини в окупованому Криму та закликом до Росії забезпечити безперешкодний доступ на півострів міжнародних і регіональних правозахисних моніторингових механізмів.

Про це повідомляє постійне представництво України при відділенні ООН та при інших міжнародних організаціях у Женеві.

У заяві наголошується, зокрема, на порушеннях РФ положень Віденської декларації на території тимчасово окупованих Криму і Севастополя.

«Російська Федерація повинна захищати права людини в Криму, дотримуватися своїх зобов’язань в якості держави, що окуповує, відповідно до міжнародного гуманітарного права і надати повний і безперешкодний доступ до Криму для міжнародних і регіональних правозахисних моніторингових механізмів», – йдеться в документі.

У заяві засуджується проведення Росією так званих «місцевих виборів» до незаконних інститутів, створених окупаційною російської адміністрацією на території півострова в порушення Віденської декларації, міжнародного гуманітарного права та ряду відповідних резолюцій Генеральної Асамблеї ООН щодо Криму.

«Ми підкреслюємо, що жодна особа, обрана на російських «місцевих виборах» 8 вересня 2019 року на Кримському півострові, яка стверджує, що «представляє» населення Криму і Севастополя, не буде визнана представником цих територій, які є українськими», – вказується в документі.

Держави-підписанти також підтвердили підтримку територіальної цілісності, політичної незалежності, єдності і суверенітету України в межах її міжнародно визнаних кордонів, «яка продовжує порушуватися в результаті триваючої тимчасової окупації і спроби анексії Криму, і закликали до повної поваги прав всіх жителів Криму».

Заяву підтримали Австралія, Австрія, Албанія, Бельгія, Болгарія, Великобританія, Греція, Грузія, Данія, Естонія, Ісландія, Іспанія, Італія, Ірландія, Канада, Кіпр, Латвія, Ліхтенштейн, Люксембург, Литва, Мальта, Молдова, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Північна Македонія, Польща, Португалія, Румунія, Словенія, Словаччина, Туреччина, Україна, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чехія, Чорногорія, Швеція, Швейцарія та Японія.

Нагадаємо:

  • На початку вересня 2019 року ООН оприлюднила першу доповідь генерального секретаря Антоніу Гутерріша про порушення прав людини в окупованому Криму. У доповіді відображені ключові аспекти порушення цивільних і політичних прав жителів півострова.
  • 8 вересня в окупованих Криму і Севастополі пройшли «вибори» депутатів кримського «парламенту» і місцевих рад.
  • За інформацією голови Меджліса кримськотатарського народу Рефата Чубарова, більшість жителів окупованого Криму бойкотували організовані Росією незаконні місцеві «вибори», які 8 вересня відбулися на півострові.
  • Верховна Рада України визнала нелегітимними так звані «місцеві вибори», проведені 8 вересня Росією на території окупованого Криму та Севастополя, і закликала міжнародне співтовариство посилити тиск на РФ, зокрема і санкційний, для відновлення територіальної цілісності України.