Верховна Рада визнала нелегітимними «місцеві вибори», проведені окупантами в Криму

Новини
Фото: РИА Новости, Александр Полегенько

Верховна Рада України визнала нелегітимними так звані «місцеві вибори», проведені 8 вересня Росією на території окупованого Криму та Севастополя, і закликала міжнародне співтовариство посилити тиск на РФ, зокрема і санкційний, для відновлення територіальної цілісності України.

Про це йдеться у заяві ВРУ, за яку 11 вересня на вечірньому засіданні українського парламенту проголосувало 325 народних депутатів, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

У документі Рада заявила «рішучий протест у зв’язку з черговим порушенням міжнародного права з боку РФ – проведенням незаконного та з позиції юридичних наслідків нікчемного голосування на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим та м. Севастополь (Україна)».

Також парламент заявив про невизнання легітимності так званих «місцевих виборів» в Криму та Севастополі, а також висловив вдячність іноземним країнам, «які вже заявили про невизнання легітимності так званих місцевих виборів на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим та м. Севастополь (Україна)».

Крім того, народні депутати звернулись до членів парламентів іноземних держав та міжнародних парламентських організацій, які цього ще не зробили, дати принципову оцінку незаконним діям Росії з організації і проведення «місцевих виборів» на півострові, «утриматися від комунікації з незаконними інституціями російської окупаційної адміністрації та її представниками як на національному, так і на регіональному рівнях, а також посилити зусилля з метою припинення окупації Криму».

Окремо Рада закликала членів Парламентської асамблеї Ради Європи «засудити під час чергової жовтневої сесії ПАРЄ 2019 року проведення незаконних виборів на території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим та м. Севастополь (Україна), утриматися у рамках січневої сесії ПАРЄ 2020 року від підтримки повноважень членів парламентської делегації РФ, які були обрані голосами мешканців тимчасово окупованого Криму в ході незаконних виборів, та перебувають під санкціями Європейського Союзу».

Український парламент у заяві також закликав демократичні країни світу до продовження та посилення міжнародного політичного та економічного тиску на Російську Федерацію з метою відновлення територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, у тому числі у вигляді обмежувальних заходів, пов’язаних із тимчасовою окупацією АР Крим та Севастополя.

Нагадаємо:

  • 8 вересня в окупованих Криму і Севастополі пройшли «вибори» депутатів кримського «парламенту» і місцевих рад.
  • 8 вересня прокуратура АРК закликала кримчан не брати участь в незаконних «виборах» на тимчасово окупованій території Криму та Севастополя, а також повідомляти в правоохоронні органи автономії про всі відомі факти організації та проведення незаконних «виборів» на півострові.
  • МЗС України закликав міжнародних партнерів дати принципову оцінку незаконним діям Росії з організації і проведення так званих «місцевих виборів» в окупованому Криму і посилити тиск на РФ.
  • За інформацією голови Меджліса кримськотатарського народу Рефата Чубарова, більшість жителів окупованого Криму бойкотували організовані Росією незаконні місцеві «вибори», які 8 вересня відбулися на півострові.
  • Євросоюз не визнає незаконної анексії Росією українського Криму та Севастополя і, відповідно, не визнає так званих «місцевих виборів», проведених 8 вересня окупаційною «владою» на півострові.