Національний банк України підтримав кримських вкладників ПриватБанку

Новини
Голова НБУ Яків Смолій Фото: finclub.net

Голова Національного банку України висловився на підтримку створення міжвідомчої робочої групи з вирішення питання поновлення доступу клієнтів ПриватБанку до їхніх рахунків, відкритих у Кримському відділенні ПриватБанку. 

Про це повідомляє громадська організація «Рада з питань захисту прав споживачів фінансових послуг».

Нацбанк готовий брати участь у роботі міжвідомчої групи з питань кримських вкладів ПриватБанку, повідомляє Рада з питань захисту прав споживачів фінансових послуг із посиланням на слова голови НБУ Якова Смолія.

pryvat

«З огляду на необхідність вирішення питання щодо поновлення доступу клієнтів до їх рахунків, відкритих у відокремлених підрозділах АТ КБ «ПРИВАТБАНК» на території Автономної Республіки Крим, Національний банк України підтримує пропозицію Ради з питань захисту прав споживачів фінансових послуг щодо створення об’єднанної групи з представників окремих державних органів та АТ КБ «ПРИВАТБАНК» та висловлює запевнення у готовності долучитися до її роботи», – відповів голова Нацбанку на звернення Ради.

Ініціативу зі створення міжвідомчої робочої групи підтримала Українська Гельсінська спілка з прав людини – УГСПЛ та 17 народних депутатів України, зазначає Рада у повідомленні. 

Окрім Нацбанку, створення робочої групи з вирішення питання поновлення доступу клієнтів до рахунків, відкритих у Кримському відділенні ПриватБанку, підтримали міністерство фінансів України і постійний представник президента України в АР Крим Антон Кориневич.

«ПриватБанк безпосередньо проінформував нас про свою зацікавленість у роботі групи», – сказано у повідомленні.

Рада з питань захисту прав споживачів фінансових послуг очікує рішення про створення міжвідомчої робочої групи від прем’єр-міністра України Олексія Гончарука. 

Нагадаємо:

  • Голова Ради з питань захисту прав споживачів фінансових послуг Дмитро Дугінов повідомив про те, що кримські вкладники програють позови до ПриватБанку через недобросовісну позицію банку. 
  • 4 лютого 2019 року Постійна палата третейського суду в Гаазі офіційно оприлюднила часткове арбітражне рішення на користь ПриватБанку і проти РФ у справі про незаконно захоплені Росією активи ПриватБанку в Криму.
  • 29 травня 2018 року Андрій Яницький, співавтор книги «ПРИВАТна історія. Зліт і падіння найбільшого приватного банку України», заявив, що ПриватБанк не міг передати депозити кримських вкладників іншій юридичній особі, всупереч його заявам після анексії Криму.