ПриватБанк виграв суд проти РФ у справі про активи в Криму

Новини
ПриватБанк
Фото: rbc.ua

Постійна палата третейського суду в Гаазі офіційно оприлюднила часткове арбітражне рішення на користь ПриватБанку і проти Російської Федерації.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на прес-службу банку.

Як повідомляє прес-служба банку, в частковому арбітражному рішенні від 4 лютого 2019 року арбітражний суд визнав, що він має юрисдикцію щодо всіх вимог ПриватБанку проти РФ, Російська Федерація порушила свої зобов’язання за двосторонньою угодою про заохочення і взаємний захист інвестицій, незаконно експропріював активи ПриватБанку в Криму, і що ПриватБанк має право на відшкодування за таку експропріацію в повному обсязі.

Арбітражний суд залишив питання про розмір відшкодування, що підлягає сплаті ПриватБанку за незаконні дії Російської Федерації, на наступний етап арбітражного розгляду. ПриватБанк має намір отримати відшкодування в розмірі понад $1 млрд.

Нагадаємо:

  • У січні Верховний суд України надав дозвіл на виконання рішення Арбітражного суду в Гаазі про стягнення з РФ компенсації за експропріює в АРК майно.
  • 9 травня 2018 року українські компанії виграли арбітраж в Гаазі проти Росії через майно в Криму.
  • Російська Федерація відповідальна за порушення прав українських інвесторів, починаючи з 21 березня 2014 року, коли Володимир Путін підписав указ про анексію Криму, і повинна відшкодувати ряду українських компаній збитки. Арбітраж стартував 19 червня 2015 року з позовом 18 компаній і однієї фізичної особи, говориться в постанові Третейського суду в Гаазі.
  • Рішення стало першим, за яким РФ змушена виплатити компенсацію в результаті анексії. За інформацією ряду ЗМІ, мова йде про компенсацію порядку 159 млн доларів.
  • Влітку 2017 року стало відомо, що постійний Третейський суд в Гаазі прийняв до розгляду позов ПАТ «Укрнафта» до Росії у справі про втрату компанією мережі АЗС на території окупованого Криму. Пізніше позов подала ще одна українська компанія – «Стабіл» («Stabil») і більше десятка інших компаній.
  • У липні 2015 року «ПриватБанк» ініціював позов до РФ в міжнародний арбітраж в Гаазі з вимогою відшкодувати збиток від втрати активів у Криму.
  • Нагадаємо, у вересні 2014 року «Госсовет Республики Крым» націоналізував кримське майно «Приватбанку» і групи компаній «Приват», головним засновником яких є Ігор Коломойський.