Втрата «кримських вкладів» ПриватБанку після анексії це казки – Андрій Яницький

Новини
Андрій Яницький, редактор відділу економіки видання LB.ua Фото: investigator.org.ua

ПриватБанк не міг передати депозити кримських вкладників іншій юридичній особі, всупереч його заявам після анексії Криму.

Про це повідомив Андрій Яницький, редактор відділу економіки видання LB.ua, співавтор книги «ПРИВАТна історія. Зліт і падіння найбільшого приватного банку України» в програмі Валентини Самар «Питання національної безпеки» (телепроект Центру журналістських розслідувань, ефір Чорноморська ТРК).

За словами Андрія Яницького, ПриватБанк всюди озвучує версію, згідно з якою кримські активи і пасиви банку після анексії півострова були виведені на окрему юридичну структуру. При цьому, зазначає Яницький, юристи ПриватБанку в судах цю версію не використовують.

«Юридично це неправильно. Банк, звичайно, може передати комусь свої кредити, щоб з його боржників збивали борги інші компанії, але свої депозити іншій особі банк передати згідно із законом не може. Я вважаю, що цього насправді не було. Коли ви приносите до відділення банку на Троєщині гроші, вони не залишаються на Троєщині. Вони враховуються в загальному капіталі банку. І якщо раптом Троєщинське відділення захопили бандити і анексували його, то банк не може сказати, що гроші залишилися в троєщинському відділенні. Це все казки».

Вкладникам банку, вважає Яницький, слід було вже в 2014 році задуматися про те, що відбувається з банком.

«Банк перестав виконувати свої зобов’язання. Він фактично оголосив дефолт перед своїми кримськими вкладниками. Але найзагадковіше – це поведінка Нацбанку, який теж повинен був відреагувати на поведінку ПриватБанку. І виходить, що Нацбанк став на бік банкірів, а не на бік вкладників. І до сих пір багато кримських вкладників домагаються виплати своїх вкладів через суд», – нагадав Яницький.

Раніше Дмитро Дугінов, голова ГО «Рада з питань захисту прав споживачів фінансових послуг» повідомив, що ПриватБанк в 2017 році погасив за рішеннями судів майже 10% свого боргу кримським вкладникам, однак для виплати в будь-якому випадку потрібно рішення суду, що набуло чинності.

Нагадаємо, 18 грудня 2016 року Кабмін України прийняв рішення про перехід найбільшого в країні комерційного банку ПАТ «Приватбанк» у власність держави. 21 грудня Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та міністерство фінансів України підписали договір про продаж 100% акцій ПАТ КБ «Приватбанк» та з цього моменту банк офіційно став державним.

Для докапіталізації «ПриватБанку» Кабмін випустив облігації внутрішньої держпозики на 117 млрд грн, при цьому папери на 25,8 млрд грн Нацбанк викупив в кінці грудня 2016 року, ще на 1,4 млрд грн – в січні 2017 року.