Спецпредставник Держдепу США по Україні Волкер подав у відставку – CNN

Новини
Спецпредставник Держдепу США по Україні Курт Волкер Фото: RFE/RL

Спецпредставник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер подав у відставку. Це сталося після публікації звіту співробітника американських спецслужб про приховування Білим домом змісту розмови між президентами США і України, під час якої Дональд Трамп тиснув на Володимира Зеленського з приводу розслідування щодо сина екс-віце-президента Джо Байдена – ймовірного конкурента Трампа на майбутніх виборах.

Заяву Волкер подав 27 вересня, повідомив канал CNN з посиланням на три інформованих джерела.

Курт Волкер згаданий в скарзі співробітника американської розвідки про тиск президента США Дональда Трампа на українського президента Володимира Зеленського з метою заохотити розслідування відносно сина екс-віце-президента Джо Байдена Хантера, який був членом наглядової ради української компанії Burisma, що належить колишньому міністру екології України Миколі Злочевському. Джо Байден є потенційним конкурентом Трампа на майбутніх президентських виборах.

Раніше CNN повідомляв, що Зеленський жартував з Волкером про Руді Джуліані, особистого адвоката Трампа, який також є ключовим гравцем в скандалі, до того, як був зроблений телефонний дзвінок між президентами України і США.

Пізніше Волкер організував зустріч між Джуліані, який був зацікавлений в тому, щоб змусити Україну розслідувати справу Джо і Хантера Байденів, і радником Зеленського.

CNN відзначає, що немає ніяких доказів вчинення правопорушення ні екс-віце-президентом Байденом, ні його сином.

Інформація про відставку Волкера надійшла через кілька годин після того, як комітет із закордонних справ Палати представників Конгресу США оголосив про плани його заслухати в зв’язку розпочатою Конгресом процедурою імпічменту президента Дональд Трампа.

П’ятий президент України Петро Порошенко назвав повідомлення про відставку Волкера «тривожною новиною»

«Його внесок у зміцнення нашого стратегічного партнерства зі США важко переоцінити. Як важко переоцінити і його твердість та стратегічне бачення протидії російській агресії. З Куртом нам всім в Україні почувалося впевненіше – і за мирне врегулювання, і за прогрес на шляху реформ, і за роль США», – написав Порошенко на своїй сторінці в Facebook.

У свою чергу, колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін назвав відставку Волкера «реальною втратою» для України.

«Курт Волкер – це перша не політична, а саме реальна втрата. Ми йому були небайдужі – це дуже рідко трапляється в політиці. Дуже дякую, Курте. Дуже шкода», – написав Клімкін в Facebook.

Як повідомлялось, 25 вересня спікерка Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі оголосила, що Конгрес розпочинає офіційне ініціювання процедури імпічменту президента Дональда Трампа через можливий тиск на президента України Володимира Зеленського з вимогою почати розслідування щодо Хантера Байдена – сина колишнього віцепрезидента США, а нині вірогідного кандидата у президенти від Демократичної партії Джо Байдена і головного конкурента Трампа на майбутніх виборах.

Нагадаємо:

  • 7 липня 2017 року Державний секретар США Рекс Тіллерсон призначив колишнього американського посла в НАТО Курта Волкера спеціальним представником по Україні. Його завданням була координація зусиль Держдепу США з врегулювання конфлікту, викликаного агресією Росії проти України.