В Конгресі США оголосили про початок процедури імпічменту Трампа через можливий тиск на Зеленського

Новини
Спікерка Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі Фото: AFP

Спікерка Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі оголосила, що Конгрес розпочинає офіційне ініціювання процедури імпічменту президента Дональда Трампа через можливий тиск на президента України Володимира Зеленського з вимогою почати розслідування щодо Хантера Байдена – сина колишнього віцепрезидента США, а нині кандидата у президенти від Демократичної партії Джо Байдена і головного конкурента Трампа на майбутніх виборах.

Про це Пелосі повідомила на брифінгу після зустрічі з однопартійцями-демократами, передає Голос Америки.

«Цього тижня президент визнав, що просив президента України вдатися до дій, які будуть вигідні йому політично. Дії президента Трампа викривають негідний факт зради президентом клятви, яку він дав, заступаючи на посаду, зради наших національних інтересів і зради недоторканості наших виборів. Тому сьогодні я оголошую, що Палата представників починає офіційну процедуру запиту щодо імпічменту. Я доручаю нашим шести комітетам почати відповідні розслідування у межах процедури імпічменту. Президент має бути притягнутий до відповідальності. Ніхто не є над законом», – сказала спікерка Палати представників.

На цю заяву відразу відреагував у своєму Twitter Дональд Трамп, який перебуває зараз у Нью-Йорку на Генасамблеї ООН.

«Настільки важливий день в Організації Об’єднаних Націй, стільки роботи та стільки успіху, і демократи навмисне мали зруйнувати та зневажити її новими терміновим сміттям полювання на відьом. Погано для нашої країни!», – написав Трамп. Він також звинуватив керівництво Демократичної партії в тому, що вони навіть не бачили тексту його розмови із Зеленським. «Тотальне полювання на відьом!» – додав він.

Раніше президент США повідомив, що у середу Білий дім оприлюднить повну розшифровку липневої розмови між Трампом та Зеленським.

Суперечки щодо можливого змісту розмови стали предметом політичного скандалу у США. Раніше ЗМІ повідомили, що під час розмови Трамп міг закликати Зеленського розслідувати вплив екс-віцепрезидента США, нині кандидата у президенти від Демократичної партії Джо Байдена – на ухвалення рішень в Україні. Також ЗМІ повідомили, що у якості інструменту впливу Трамп міг використовувати надання допомоги Україні. Президент США відкинув закиди у тому, що розмова із Зеленським порушувала будь-які норми.

«Зараз я у США, де представляю нашу країну, але я погодив оприлюднення завтра повної, цілком розсекреченої розшифровки моєї телефонної розмови з президентом України Зеленським. Ви пересвідчитесь, що це був дружній та цілком належний дзвінок. Жодного тиску, і на відміну від ситуації із Джо Байденом та його сином – жодного quid pro quo!», – заявив Трамп у Twitter у вівторок.

В оточенні президента США закликають американські ЗМІ звернути увагу на факт роботи сина Джо Байдена, Хантера у компанії ексміністра екології України Миколи Злочевскього, вплив Байдена на звільнення генпрокурора України Віктора Шокіна та обставини оприлюднення в Україні документів, які стосувались колишнього політтехнолога Віктора Януковича і екскерівника передвиборчого штабу Трампа Пола Манафорта у 2016 році.

Як  повідомлялось, 23-26 вересня Володимир Зеленський перебуває з робочим візитом у США для участі у загальних дебатах сесії Генасамблеї ООН і у саміті щодо Цілей сталого розвитку. У Нью-Йорку глава держави проведе низку двосторонніх зустрічей з лідерами іноземних країн, зокрема з президентом США Дональдом Трампом. Крім того, Зеленський зустрінеться з керівниками єврейських організацій США, а також з представниками американських ділових кіл.

Нагадаємо:

  • В кінці серпня 2019 року американські ЗМІ повідомляли, що оточення президента США Дональда Трампа переглядає програму військової допомоги Україні: затримка стосується $250 млн, які Вашингтон збирався традиційно виділити Україні на нинішній фінансовий рік на зміцнення системи безпеки і оборони. В оточенні Трампа нібито хочуть переконатися, що кошти використовуються щонайкраще в інтересах Сполучених Штатів.
  • Американські сенатори в Конгресі США направили в Білий дім лист, в якому зажадали від президента Дональда Трампа розблокувати військову допомогу Україні.
  • 12 вересня адміністрація Білого Дому і Конгрес США розблокували виділення 391,5 млн дол безпекової допомоги Україні. Кошти призначені, зокрема, для закупівлі озброєння та військової техніки.