Глава МЗС Білорусі запропонував залучити США до переговорів у Мінську

Новини
Володимир Макей Фото: SPUTNIK Беларусь

Глава МЗС Білорусі Володимир Макей вважає мінські угоди недостатньо ефективними без участі США. Він виступає за залучення ще однієї сторони до переговорів по врегулюванню на Донбасі, і також заявив: «Якщо там присутній інтерес США, то без участі США цей конфлікт навряд чи буде врегульовано».

Як повідомляє прес-служба МЗС Білорусі, президент Олександр Лукашенко неодноразово виступав за залучення США до переговорів.

«Давайте спробуємо залучити США до цього питання, якщо вони до цього готові, якщо вони готові внести вклад у врегулювання цього конфлікту. Повинна бути щира зацікавленість всіх залучених сторін. В іншому випадку можна збиратися багато разів, але толку ніякого не буде», – сказав міністр.

У Кремлі, в свою чергу, очікують, що Київ у вівторок на засіданні Тристоронньої контактної групи по Україні прояснить своє ставлення до «формули Штайнмайера».

Як заявив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, «всі чекають, що настане ясність».

«Ми чули з Києва різні заяви щодо попередньої відмови (від підписання «формули Штайнмайера», – ред.). говорилося і про технічну помилку, і про нерозуміння і так далі», – сказав він.

  • Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що тристороння контактна група у Мінську через технічне непорозуміння письмово не узгодила умови проведення виборів на окупованій частині Донбасу.
  • 2 вересня на зустрічі радників лідерів «нормандської четвірки» у Парижі Пристайко дав згоду на так звану «формулу Штайнмаєра» щодо врегулювання ситуації на окупованій частині Донбасу.
  • Росія вимагає від України офіційного письмового підтвердження «формули Штайнмайера» як умову для Нормандської зустрічі на вищому рівні.
  • Виходячи з цього, згода Пристайко на зустрічі 2 вересня була попередньої – йшлося про узгодження тексту формули, а не її офіційне затвердження з боку держави.