Чумак розпочав провадження через зловживання при реалізації держпрограми будівництва корветів для ВМСУ

Новини
Ескіз корвету проекту 58250 Фото: А.В.Карпенко

Головний військовий прокурор Віктор Чумак розпочав кримінальне провадження за фактами можливих зловживань чиновниками Міноборони під час реалізації держпрограми будівництва корветів для Військово-морських Сил України, що призвело до втрати майже 85 млн грн.

Про це повідомляє Генеральна прокуратура України.

«За підсумками аудиту використання бюджетних коштів Міністерством оборони за державним оборонним замовленням, 7 жовтня 2019 року Головний військовий прокурор розпочав кримінальне провадження за фактами можливого зловживання службовими особами оборонного відомства, що призвело до втрати 84,5 млн грн бюджетних коштів, під час виконання Державної програми створення та закупівлі корабля класу «корвет», – йдеться у повідомленні.

Попередньо дані факти оцінено за ознаками правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки).

Проведення досудового розслідування доручено НАБУ.

Макет корвету проекту 58250 Фото: А.В.Карпенко

22 листопада 2017 року Кабмін України затвердив нову редакцію Державної цільової оборонної програми будівництва кораблів класу «корвет» за проектом 58250 терміном до 2028 року загальним обсягом 31,93 млрд грн. Основною метою держпрограми визначено будівництво кораблів класу «корвет» для забезпечення здатності відбиття ВМС України збройної агресії, стримування загроз національній безпеці та для захисту інтересів держави.

Терміни реалізації оборонної держпрограми були зміщені з 2021 на 2028 рік, загальний обсяг держфінансування збільшено з 16,22 млрд грн до 31,93 млрд грн. Передача головного корабля замовнику, яка раніше планувалася на 2016 рік, запланована на 2022 рік. До 2028 року планується побудувати чотири корвети.

Корвет проекту 58250 – багатоцільовий бойовий корабель, розроблений Дослідно-проектним центром кораблебудування для потреб ВМС Збройних сил України.

Будівництво першого корабля «Володимир Великий» почалося в 2011 році на ПАТ «Чорноморський суднобудівний завод» (м.Миколаїв), що входить до cуднобудівного субхолдінгу SMG «Смарт-холдингу» бізнесмена, народного депутата Вадима Новинського. Передача головного корабля замовнику, згідно спочатку з озвученими планами, намічалася на 2016 рік.

Нагадаємо:

  • В січні 2017 року начальник Генерального штабу Віктор Муженко повідомив, що будівництво нового українського корвету гальмується через відсутність іноземних комплектуючих.
  • В лютому 2017 року Україна оголосила про відновлення програми зі створення нового корвета для ВМСУ.
  • У квітні 2019 року експерт з питань оборонного будівництва та безпеки фонду «Майдан закордонних справ» Олександр Поліщук повідомив Центру журналістських розслідувань, що іноземні партнери, які брали участь в українській програмі будівництва корветів, призупинили виконання всіх контрактів через високий рівень корупції в Україні.