В Донецькій ОДА пояснили, як буде відбуватись розведення військ у Петрівському і Золотому

Новини
Фото: Facebook Генеральний штаб ЗСУ

У Донецькій обласній державній адміністрації пояснили, що процес розведення військ у Петрівському та Золотому на Луганщиині буде відбутись у два етапи.

Про це повідомляє у Facebook пресслужба Донецької ОДА.

«Зараз йдуть заходи по розведенню військ у трьох населених пунктах на лінії розмежування – у Станиці Луганській, Золотому та Петрівському. Процес розведення військ відбуватиметься послідовно, у два етапи: перший етап – розведення особового складу з обох сторін, другий – демонтаж інженерних споруд та подальше розмінування територій», – йдеться у повідомленні.

Зокрема у Станиці Луганській зараз повністю завершено перший етап розведення військ, процес розбору інженерних споруд ще триває.

У облдержадміністрації нагадали, що у 2016 році було підписане рамкове рішення Трьохсторонньої контактної групи про розведення сил і засобів на трьох ділянках, межі яких закріплені у Мінських домовленостях: у Золотому, Петрівському та Станиці Луганській. 1 жовтня 2019 року на засіданні тимчасової консультаційної групи у Мінську було досягнуто домовленостей про поновлення цього процесу.

Розведення відбувається на відстань 1 км від лінії розмежування та є дзеркальним, тобто таким що має здійснюватися обома сторонами. Згадані три ділянки мають протяжність близько 3 км (з 410 км загальної лінії розмежування).

Кожен факт розведення буде відбуватися під наглядом Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, яка має зафіксувати, що війська розводяться з обох сторін, та з залученням моніторингу СЦКК.

Як пояснили в ОДА, Збройні Сили України технічно готові до процесу розведення, підготовка позицій вже здійснюється протягом кількох тижнів. Основна умова початку розведення військ – дотримання режиму припинення вогню на ділянці розведення протягом 7 днів.

Як повідомлялось, Заплановане на 7 жовтня розведення сил і засобів у Петрівському та Золотому Луганської області не розпочалося, оскільки кілька днів тому ці населені пункти були обстріляні російськими найманцями.

Нагадаємо:

  • 1 жовтня президент України Володимир Зеленський підтвердив, що українська сторона погоджує так звану «формулу Штайнмайера» з виборів в окупованому Донбасі. За його словами, «формула Штайнмайера» має бути імплементована в новий закон про особливий статус Донбасу.
  • Благодійний фонд «Восток-SOS» в зверненні до президента і уряду України висловив стурбованість поспіхом в спробі «демілітаризувати» території уздовж лінії розмежування і імплементації так званої «формули Штайнмайера». Правозахисники вважають, що ці дії завдають шкоди українським національним інтересам і їх наслідки в довгостроковій перспективі можуть бути руйнівними для країни. Крім того, вказують в «Восток-SOS», проукраїнські жителі Станиці Луганської і Золотого при відведенні військ від лінії розмежування стануть жертвами розправи бойовиків.