За версією ФСБ, затриманий активіст Приходько нібито хотів підірвати будівлю «адміністрації» Сак

Новини
Олег Приходько Фото: crimeahrg.org

Затриманого в окупованому Криму українського активіста Олега Приходька ФСБ обвинувачує в нібито підготовці вибуху будівлі «адміністрації» міста Саки. Активіст, який знаходиться в «кримському управлінні» ФСБ, стверджує, що вибухівку йому підкинули. Його дружину Любов Приходько, раніше затриману в якості свідка, відпустили.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група з посиланням на кримського адвоката Назіма Шейхмамбетова, який зустрівся з українським активістом в будівлі ФСБ в Сімферополі.

«За його інформацією, вчора ввечері, 9 жовтня вдома в українця пройшов «огляд» гаража і там співробітники ФСБ знайшли тротилову шашку (тип 200, запал для УЗРГМ-2) і вражаючі елементи, а саме нарізані зварювальні електроди. Олега Приходька співробітники ФСБ обвинувачують «у підготовці підриву будівлі адміністрації міста Саки», – розповіли правозахисники.

Адвокат також повідомив, що Приходько не визнає провину і стверджує, що вибухівку йому підкинули, а справа проти нього сфабрикована через його проукраїнську позицію. Справу активіста веде слідчий ФСБ Іван Романець.

За інформацією Шейхмамбетова, після затримання Приходьку не давали їсти і пити, але фізичного насильства до нього не застосовували. 10 жовтня «Київський районний суд» Сімферополя обере йому запобіжний захід.

Як повідомляє громадське об’єднання «Кримська солідарність», дружину активіста Любов Приходько, яка також була доставлена в будівлю ФСБ в Сімферополі, вже відпустили, вона не має статусу підозрюваної.

Як повідомлялось, 9 жовтня в окупованому Криму співробітники ФСБ затримали в Саках українського активіста Олега Приходька. ФСБ обвинувачує активіста в нібито підготовці теракту і виготовленні вибухових пристроїв. Його дружину затримали як свідка.

Нагадаємо:

  • Олег Приходько відомий своєю проукраїнською позицією, через що його неодноразово викликали на допити в російські силові структур. 8 червня 2016 року в Саках активіста затримали співробітники російської ГИБДД нібито через номерні знаки українського зразка на автомобілі. Після затримання на місце інциденту були викликані співробітники ФСБ.
  • 8 лютого 2019 року в Криму в селі Оріхове Сакського району російські силовики провели обшук в будинку Олега Приходька. Силовики вилучили у нього українську символіку, прапори партії «Свобода», червоно-чорні прапори, портрет Степана Бандери, техніку і домашні CD-диски. Після обшуку Приходька відвезли до Сімферополя, де допитували, розпитуючи про його діяльність і зв’язки на материковій частині України.
  • 25 червня 2019 року «Сакський районний суд» визнав Приходько винним в порушенні ч.1 ст.20.3 КоАП РФ (пропаганда або публічна демонстрація нацистської атрибутики або символіки) і оштрафував на 2 тисячі рублів.