Вода в Крим не піде: Путін не просив Зеленського відновити водопостачання Північно-Кримським каналом

Новини
Фото: Ельдар Сарахман, УП

Президент РФ Володимир Путін не просив відновити водопостачання в окупований Крим Північно-Кримським каналом з материкової України.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський журналістам в ході пресмарафону, який проходить в Kyiv Food Market, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію Офісу президента.

За його словами, РФ не піднімала питання щодо води для Криму і переговорів не ініціювала.

«У цьому питанні ми захищаємо Україну, переговори з того боку ніхто не пропонував», – сказав Зеленський.

Як заявив представник президента України в АРК Антон Кориневич, відповідаючи на претензії «постпреда Криму при президенті Росії» Георгія Мурадова, який зажадав провести переговорний процес з Україною про пропуск на півострів вод річки Дніпро, РФ, окупувавши Крим, повинна сама вирішувати питання забезпечення півострова водою.

Нагадаємо:

  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.
  • «Владою» Криму було дано старт геологорозвідці і бурінню свердловин для видобутку води на промислові і сільськогосподарські потреби. Буріння свердловин, на думку екологів, не вирішить проблеми з водопостачанням Криму, а тільки призведе до засолення земель.
  • На думку кримських вчених, регіональних чиновників і аграріїв альтернативи Північно-Кримському каналу для виробництва якісної сільськогосподарської продукції та збереження екологічного балансу грунтів не існує.
  • За підрахунками директора Інституту водних проблем і меліорації НААН України Михайла Ромащенко, власних водних ресурсів у окупованого Росією Криму без дніпровської води з материкової України вистачить лише для забезпечення потреб одного мільйона жителів, тобто, менше половини населення півострова. Водозабезпеченість півострова в 10 разів менше потреб кримчан.
  • Заступник директора Інституту водних проблем і меліорації України Михайло Яцюка вказує, що забезпечення окупованого Криму водою продовжує залежати від того, наскільки часто на півострові випадають опади, незважаючи на всі спроби російської окупаційної «влади» придумати альтернативні схеми водопостачання.