РФ намагається змінити демографічний склад Криму, порушуючи Женевські конвенції – ООН

Новини
Фото: РИА Новости, Александр Полегенько

Україна подякувала керівництву ООН за офіційне визнання порушень Женевських конвенцій Росією, яка свідомо переселяє людей з материкової частини РФ в український Крим у спробах змінити демографію окупованого півострова.

Із такою заявою виступив постпред України при ООН Володимир Єльченко під час презентації доповіді генсека ООН Антоніу Гутерріша щодо ситуації з правами людини в окупованому Криму, повідомляє Укрінформ.

«Згідно з доповіддю (генсека ООН – ред.), Російська Федерація заохочує переміщення власного населення на півострів, що є прямим порушенням Женевських конвенцій і явною ознакою намагань змінити демографічну структуру Криму», – заявив глава Українського представництва при ООН.

У цьому зв’язку Єльченко зауважив, що Україна очікує подальших кроків від ООН, спрямованих на припинення цих незаконних дій з боку Росії, а також на запобігання наслідків подібної діяльності окупаційної влади.

Доповідь генсека ООН про стан виконання української резолюції щодо захисту прав людини в тимчасово окупованому Криму була озвучена в понеділок на засіданні Третього комітету Генасамблеї ООН. У цьому зв’язку Єльченко подякував керівництву Організації за підготовку документа, а також за випуск інших доповідей щодо Криму.

Єльченко, крім того, звернув особливу увагу на основні причини порушень прав людини в Криму, а саме на іноземну агресію й тимчасову окупацію Росією українського півострова.

В окупованому Криму кількість обшуків і рейдів проти кримських татар в першому півріччі поточного року збільшилася вдвічі порівняно з першим півріччям 2018 року.

Нагадаємо:

  • 29 вересня Моніторингова місія ООН з прав людини закликала Росію виконати постанову Міжнародного суду ООН і скасувати заборону на діяльність Меджлісу кримськотатарського народу на території РФ і в окупованому Криму.